Karnataka Current Affairs [Latest 2020,2021 & 2022] 

Karnataka is one of the most populous states in India. With a population of about 66.17 Millions people, it is the second largest state in the country. It is also a state that has a lot to offer. With cultural diversity and an abundance of natural resources, Karnataka is a state that is known for its beauty. With an extensive coastline that is surrounded by the Indian Ocean, Karnataka has a lot to offer. It has a long and diverse history and is also home to some of the most beautiful landscapes in the country. Karnataka is also known as the land of temples, with many of the major temples located here.

Karnataka Latest Current Affairs

Q1) The Karnataka government has  decided to celebrate ‘Onake Obavva Jayanti’ on which day?

Answer. 11th November

Q2) What is the name of Krishi Vans launched by the Karnataka Government recently?

Answer. Krishi Sanjeevani Van

Q3) Recently, Karmika Bhavan was inaugurated by chief minister Basavaraj Bommai, It is situated in which city?

Answer. Hubli

Q4) According to the annual ranking of police Stations for the year 2021, the Manvi PS Raichur police station bagged which rank in the list of 10 Police Stations across India ?

Answer. 5th

Q5) Recently, who assumed the charge of governor of Karnataka? 

Answer. Thawar Chand Gehlot

Q6) From India, 14 tiger reserves have received the accreditation of global conservation assured tiger standards(CATS) on the occasion of international Tiger day. Which tiger reserve from Karnataka was included in the list?

Answer. Bandipur tiger reserve, Karnataka 

Q7) Which airport has been inducted into the Airport Council International(ACI) director general’s roll of excellence for the year 2020 for consistently delivering superior customer service?

Answer. kempegowda International Airport Bengaluru 

Q8) Recently, Epsilon set up a ₹550-cr carbon black Complex in which place?

Answer. Bellary 

Q9) Karnataka sets up how many centres of excellence under the Indo-Israel agriculture project?

Answer.

Q10) Which school is the first Government High School in the country to develop a satellite which is from Karnataka? 

Answer. Malleswaram government school 

Q11) Recently, who has been appointed as Honorary Consul General of Vietnam for Karnataka? 

Answer. N.S. Srinivasa Murthy

Q12) Recently, Karnataka Chief Minister, BS Yediyurappa has unveiled the Karnataka electric bike taxi scheme-2021. The distance between the origin and destination for a trip shall not be more than?

Answer. 10 kilometre 

Q13) The Second Edition of ‘khelo India’ university-level sports will be held at?

Answer. Sree Kanteerava Stadium 

Q14) Karnataka government has unveiled the Farmer Registration and Unified beneficiary information system(FRUITS), an e-governance portal, to create a repository of farmland information and farm loan details. Which bank has agreed to run fruits on a pilot basis? 

Answer. Canara Bank

Q15) Mekedatu dam in Ramanagara District at the Confluence of cauvery and which river? 

Answer. Arkavathy Rivers

Q16) Brachystelma tumakurense recently seen in the news, is related to which species? 

Answer. A new plant species

Q17) The state government has embarked for new industrial policy, focusing on the development of an Industrial Corridor in which district?

Answer. Dharwad 

Q18) Which institution will provide USD 500 million loans to expand the metro rail network in Bengaluru?

Answer. The Asian Development Bank 

Q19) A former leader Babagouda Rudragouda Patil passed away, he was a Union Minister of which ministry, during the Vajpayee government?

Answer. Ministry of Rural Areas and Employment 

Q20) Recently, Shyamala Ganesh a Bengaluru based teacher was awarded the “Order of Rising Sun” by which country?

Answer. Japan 

Q21) Unkal lake is situated between Hubballi and which city?

Answer. Dharwad

Q22) What is the aim of the ‘Akanksha portal’ recently launched by the Karnataka Government?

Answer. Corporate Social Responsibility 

Q23) Which megalithic site from Karnataka is contending for the (UNESCO) Heritage tag?

Answer. Hire Benakal

Q24) What is the name of the app recently launched by the Karnataka government for pensioners to access their details?

Answer. Navodaya app 

Q25) Recently, the Chief Minister of Karnataka has laid the foundation stone for the ‘New Anubhava Mantapa’ at which place? 

Answer. Basavakalyan

Q26) The State Energy Efficiency Index is released by the Bureau of Energy Efficiency(BEE) for 2020, Karnataka falls under the category of?

Answer. Front Runner 

Q27) What is the rank of Karnataka in the NITI Aayog’s- India Innovation Index 2020?

Answer. First 

Q28) What is the rank of Karnataka in NITI Aayog’s list of Health Index of 2021? 

Answer. 9th

Q29) Recently, NITI Aayog released the Sustainable Development Goals (SDGs) Urban Index and Dashboard 2021-22. What is the rank of Bengaluru? 

Answer. 13th

Q30) Which program was recently launched by the Karnataka Government with the aim of improving immunity amongst the children? 

Answer. Arogya Nandana

Similar Posts:

Leave a Comment