Tripura Current Affairs [Latest 2021 & 2022]

Tripura is a state in north-eastern India and is rich in cultural and natural beauty. The culture and traditions of the region are similar to those of the neighbouring states of Assam, Nagaland and Manipur. The state is the smallest by area and the most densely populated state of the country. The state was created on 21 January 1972.

Tripura Current Affairs [Latest 2021 & 2022]

Q1) Recently, the 1st direct Jan Shatabdi Express train was flagged off from Agartala to Jiribam. Jiribam is in which state?

Answer. Manipur

Q2) Recently, PM Modi inaugurated the new integrated terminal building at the Maharaja Bir Bikram Airport, Tripura. It is located in which city?

Answer. Agartala

Q3) Which scheme has been launched by PM Modi in Tirupur to achieve the benchmark standard for Service Delivery in core development sectors at the village level like toilets for every household, etc?

Answer. Mukhyamantri Tripura gram Samridhi Yojana 

Q4) Recently, a memorandum of understanding (mou) has been inked between the Government of Tripura and the NIXI-CSC data Service Centre to establish an International standard data centre in the state. It will be established in which town?

Answer. Indra Nagar 

Q5) Recently, which tribal community from Tripura was officially included in the list of Scheduled Tribes after the Lok Sabha passed the constitution (Scheduled Tribe ) order (Amendment) Bill, 2022?

Answer. Darlong

Q6) Recently, which scheme has been launched by the Tripura government to bring Tea garden workers in the state under social security net?

Answer. Mukhyamantri Chaa Srami Kalyan Prakalpa

Q7) Recently, Union Home Minister Shri Amit Shah laid the foundation stone of the permanent campus of National Forensic Sciences University at Anandanagar, West Tripura district. Where is its Headquarters located?

Answer. Gandhinagar, Gujarat

Q8) Recently, India’s first bamboo village, Katlamara, in Tripura was inaugurated. It is located in which district?

Answer. West Tripura

Q9) Recently, the Tripura government has given its approval for setting up a Buddhist University in Manu Bankul in Sabroom, Tripura. It is in which district?

Answer. South Tripura

Q10) Recently, several tribal outfits in Tripura have jointly demanded for a separate state for indigenous communities in the region. What is the name they have proposed for the separate state? 

Answer. Greater Tipraland

Q11) Aquilaria Malaccensis is an evergreen tree that grows in the state of Tripura. What is its common name?

Answer. Agar

Q12) Which scheme has been launched by the Tripura government to introduce sex-sorted artifical insemination of cattle to increase milk production in the state?

Answer. Mukhyamantri Unnoto Godhan Prakalp

Q13) Which organisation has approved a 61 dollar million loan for Agartala City Urban Development Project?

Answer. Asian Development Bank 

Q14) The famous ‘Gandharaj‘ of Tripura which was transported to Germany is a variety of which fruits? 

Answer. Lemon

Q15) What is the rank of Tripura in the Sustainable Development Goals (SDG) India Index and Dashboard 2020-21 which was released by NITI Aayog?

Answer. 9th

Q16) What is the rank of the Tripura State Pollution Control Board in the Transparency Index Rating report released by the centre for science and environment (CSE), New Delhi?

Answer. 17th

Q17) Tripura, Manipur and Meghalaya observed their statehood day on which date?

Answer. 21st January

Q18) Chailengta Police Station is the best police station of Tripura. It is in which district?

Answer. Dhalai

Q19) Under Ek Bharat Shreshtha Bharat Program, Tripura has been paired with which state?

Answer. Bihar

Q20) Who is the new governor of Tripura?

Answer. Satyadev Narayan Arya

Q21) Which districts of Tripura secured 2nd rank in the NITI Aayog’s North Eastern Region District SDG Index Report and Dashboard 2021-22?

Answer. Gomati and North Tripura

Q22) What is the rank of Tripura in the NITI Aayog’s fourth edition of the State Health Index for 2019-20 among the smaller states?

Answer. 2

Q23) Which Is the overall rank of Tripura in the swachh survekshan 2021? 

Answer. 21st

Q24) How many persons from Tripura were awarded with Padma Shri in 2021?

Answer. 1

Q25) Which GPS based mobile application has been launched by the Tripura government for forest, patta land demarcation in the state?

Answer. BanAdhikar 

Q26) Which animal is sacrificed as a part of ritualistic activities during the Garia Puja? 

Answer. Fowl

Q27) Which is not the official language of Tripura state?

Answer. Hindi 

Q28) Who was awarded the Nari Shakti Puraskar 2020 from Tripura? 

Answer. Dr. Ela Lodh

Q29) Who inaugurated the E-Sewa Kendra at Tripura High Court?

Answer. Former CJI Sharad Arvind Bobde

Q30) Recently, in which city of Tripura PM Modi laid the foundation stone for the Lighthouse project?

Answer. Agartala

Similar Posts:

Leave a Comment