Telangana Current Affairs [Latest 2021 & 2022]

Telangana is a state in India that was created on 2 June 2014. It is the 29th state in the country. It is bordered by Andhra Pradesh to the north and the east, Maharashtra to the south, and the rest of the state of Chhattisgarh to the west. Its capital is Hyderabad and its largest city is Hyderabad. It is also the 12th most populous state in India.

Telangana Current Affairs

Telangana Latest Current Affairs

Q1) How much percentage of total villages in Telangana are open defecation free (ODF Plus) villages under the Swachh Bharat Mission (Grameen) Phase-II programme till December 31, 2021?

Answer. 96.74%

Q2) Recently, the government of Telangana has signed a 3-year MoU to renew the partnership in education, English and arts with which organisations?

Answer. British Council

Q3) According to the Ministry of Statistics and Programme Implementation (MoSPI), what is the rank of Telangana in terms of the growth rate of per Capita Net State Domestic Product at Current Prices in 2021-22?

Answer. 1st

Q4) Under the ‘Nethanna Bima’ (Weaver’s Insurance) Scheme of the Telangana government, how much insurance coverage is provided for weavers?

Answer. Rs. 5 lakh

Q5) Telangana formation day is celebrated on which days every year?

Answer. 2nd June

Q6) Recently,  CM of Telangana K Chandrasekhar Rao inaugurated the new facility of business incubator T-Hub 2.0 at Raidurg in HITECH City. What is the full form of T-Hub?

Answer. Technology Hub

Q7) Recently, the 1st edition of “State Ranking Index for NFSA” was released. What is the rank of Telangana amongst the general states category?

Answer. 12th

Q8) What is the name of the Shifting Cultivation method, practised in Telangana and Andhra pradesh, which was recently seen in news?

Answer. Podu

Q9) Recently, PM Modi launched the 50th anniversary celebrations of the International Crops Research Institute for Semi-Arid Tropics(ICRISAT) in which cities?

Answer. Hyderabad

Q10) According to the food safety and Standards Authority of India(FSSAI)’s 4th state food safety index(SFSI), what is the rank of Telangana among the large states?

Answer. 15th

Q11) According to Telangana’s crop diversification index, how many different crops are grown in the state?

Answer. 77 

Q12) Recently, which Indian city has been recognised as the ‘2021 tree city of the world’ along with Hyderabad?

Answer. Mumbai 

Q13) Recently, Telukunta Virat Chandra from Telangana was awarded with Pradhan Mantri Rashtriya Bal Puraskar for the year 2022 in which category?

Answer.  Sports 

Q14) Who is the first Indian to qualify to the pro circuit world snooker?

Answer. Himanshu Jain

Q15) Recently, who from Telangana became India’s 74th Grandmaster? 

Answer. Rahul Srivastava P

Q16) National Academy of Agricultural Research Management (NAARM) has bagged the Sardar Patel outstanding ICAR Institute award 2021(In the large Institute Category) . It is situated in which city of Telangana?

Answer. Hyderabad 

Q17) What is the total capacity of the NTPC-RamaGundam floating solar PV project, which was recently inaugurated by PM Modi at Peddapalli district, Telangana?

Answer. 100 MW 

Q18) What is the rank of Hyderabad in the Asia-Pacific Sustainability index 2021?

Answer. 18th 

Q19) Which company has announced 3 billion dollars to build India’s first display manufacturing plant in Telangana?

Answer. Rajesh Exports

Q20) What is the overall rank of Telangana in the export preparedness index 2021?

Answer. 10th 

Q21) What is the rank of Telangana in the recently released NITI Aayog’s State Energy and Climate Index?

Answer. 11th

Q22) Recently, Telangana CM felicitated a 110 year old Indian environmentalist Saalumarada Thimmakka. She received Padma Shri in which years?

Answer. 2019

Q23) Recently, Telangana CM K Chandrashekar Rao inaugurated the revamped Sri Lakshmi Narasimha Temple in which districts?

Answer. Yadadri Bhuvanagiri 

Q24) Recently, which company has announced the establishment of the world’s largest electric three-wheeler factory in Telangana?

Answer. Biliti Electric

Q25) What is the rank of Telangana in the SKOCH State of Governance rankings 2021?

Answer. 6th

Q26) According to the economic survey 2021-22, what is the rank of Telangana in total cotton production in India?

Answer. 3rd

Q27) What is the rank of Telangana among highest Bamboo bearing areas in India as per India state of forest report 2021?

Answer. 12th

Q28) How much % of the area is under forest cover in Telangana according to the India state of forest report 2021?

Answer. 18.93%

Q29) Recently, India’s first fully owned women industrial park was inaugurated in which district of Telangana?

Answer. Hyderabad

Q30) Hyderabad is scheduled to host a Formula E race on February 11,2023. What is the total length of the track on which the race will be held?

Answer. 2.37 Km

Similar Posts:

Leave a Comment