Tamil Nadu Current Affairs [Latest 2021-22]

Tamil Nadu is a state in the south of India. It is the 29th largest state in India and has a population of around 38.83 million people. Tamil Nadu is bordered by the states of Puducherry and Kerala to the north and the union territory of Andaman and Nicobar Islands to the east, by the Gulf of Mannar, Palk Strait, and the Indian Ocean to the south, and by the states of Karnataka and Maharashtra to the west. The capital of Tamil Nadu is Chennai and the largest city is Coimbatore.

Tamil Nadu is known for its arts and crafts, especially for its variety of hand-woven textiles. The state is also home to the largest expanse of paddy fields in South Asia.

Tamil Nadu Current Affairs

Tamil Nadu- Current Affairs

Q1) What is the rank of Tamil Nadu in the NITI Aayog’s fourth edition of the State Health index for 2019-20 among the largest states?

Answer. 2

Q2) Government of India has approved development of 11 Industrial Corridor with 32 projects in the country as a part of national Industrial Corridor program (NICP). Tamil Nadu is a part of how many Industrial Corridors?

Answer. 2

Q3) Which is the 8th best police station of India from Tamil Nadu?

Answer. Thottiyam Police Station 

Q4) What is the rank of Tamil Nadu in the sustainable development goals (SDG) India index and dashboard 2020-21 which was released by NITI Aayog?

Answer. 2nd

Q5) What is the rank of Tamil Nadu pollution control board in the transparency index rating report released by the centre for science and environment (CSC), New Delhi? 

Answer. 2nd

Q6) How many athletes from Tamil Nadu participated in the Tokyo Olympics 2020?

Answer. 11 

Q7) The university grant commission (UGC) has issued a circular regarding the visit of students to 100 identified tourist destinations under the Ek Bharat Shreshtha Bharat(EBSB) for the implementation of national education policy (NEP) 2020. How many tourist sites are there from Tamil Nadu?

Answer. 6

Q8) What is the rank of Tamil Nadu in the Swachh Survekshan 2021? 

Answer. 15th

Q9) Who is the new governor of Tamil Nadu?

Answer. R.N. Ravi 

Q10) In which city of Tamil Nadu India’s first food security Museum is situated?

Answer. Thanjavur 

Q11) Which beach in Tamil Nadu has been awarded the blue flag certification?

Answer. Kovalam Beach 

Q12) Recently, how many New Government Medical Colleges were inaugurated in Tamil Nadu by the Prime Minister of India? 

Answer. 11

Q13) Which web portal has been launched by the Tamil Nadu government to provide the status of about 200 major Infrastructure Projects costing more than Rs 1 lakh crore?

Answer. e-Munnetram

Q14) Which portal has been launched by the Tamil Nadu government that enables all IT/ITES companies in Tamil Nadu to interact with the state government and contribute to policy-making? 

Answer. IT Nanban

Q15) Which schemes have been launched by the Tamil Nadu CM M.K. Stalin to promote the use of cloth bags by the public and discourage the use of plastic bags? 

Answer. Meendum Manjappai

Q16) The Kazhuveli wetland in Tamil Nadu has been declared as the Bird Sanctuary by the Ministry of environment, forest and climate change. It is situated in which district?

Answer. Villupuram 

Q17) Which day can be seen annually as “Mahakavi Day” to commemorate the death anniversary of poet and freedom fighter Subramania Bharati in Tamil Nadu? 

Answer. 11th September

Q18) Which is the 5th Tiger Reserve of Tamil Nadu?

Answer. Srivilliputhur Mudumalai Tiger Reserve, Tamil Nadu 

Q19) Which institution in Tamil Nadu has received the overall 1st rank in India rankings 2021 instituted by the national institutional ranking framework(NIRF) (sixth edition)?

Answer. IIT Madras 

Q20) Which Tiger Reserve in Tamil Nadu has received the TX2 award for Tiger conservation?

Answer. Sathyamangalam Tiger Reserve 

Q21) Which organisation has approved a loan of 356.67 million dollars to support the expansion of Chennai Metro Rail (CMRL)?

Answer. The Asian infrastructure investment bank 

Q22) Recently, a proposal has been sent to the Tamil Nadu government to declare the kadavur reserve forest as a sanctuary for Slender Loris. It is situated in which district?

Answer. Karur 

Q23) Which place has been added to the tentative list of UNESCO World Heritage sites from Tamil Nadu?

Answer. Temples of Kancheepuram 

Q24) What is the rank of Tamil Nadu in Group-A of the good governance index 2020-21? 

Answer. 7th

Q25) What is the rank of Tamil Nadu in the public affairs index 2021 among the largest states?

Answer. 2nd

Q26) How many people were awarded Padma Shri from Tamil Nadu in 2022? 

Answer. 7

Q27) How many cities in Tamil Nadu have been designated for infrastructure improvement under the Smart Cities Mission?

Answer. 12

Q28) Which city of Tamilnadu secured 4th rank in the ease of living index-2020 released by the union ministry for housing and urban affairs among the larger cities(million plus cities)?

Answer. Chennai 

Q29) How many times has the Tamil Nadu cricket team won the Syed Mushtaq Ali trophy? 

Answer. 3

Q30) Tamil Nadu CM inaugurated the newly formed 38th district of Tamil Nadu, Mayiladuthurai district. It is carved from which districts? 

Answer. Nagapattinam

Similar Posts:

Leave a Comment