Arunachal Pradesh Current Affairs [Latest 2021 & 2022]

Arunachal Pradesh is a state of India located in the north-easternmost part of the country. It borders the states of Assam to the west, Nagaland to the north, and China to the east, and shares international borders with Burma in the south and Bhutan in the west. Arunachal Pradesh is the 14th largest Indian state in terms of area. The state is often referred to as “the smallest state of the big three” or “the last frontier of the East”.

Arunachal Pradesh has the lowest population density among the states in India. The state is the 26t most populous state in India.

Arunachal Pradesh Current Affairs

Arunachal Pradesh is the easternmost state of India. It is bounded by the states of Assam, Nagaland and the country of Myanmar. It consists of a total area of 83,743 km², which is approximately 2.54% of the total area of India. The state is bordered by seven of the world’s fourteen ecozones. It shares its borders with the Tibet autonomous region of China. As of 2011, Arunachal Pradesh has a population of 10,353,769, the majority of whom are Adivasis. The state has three divisions—Namsai, East Siang, and West Siang.

Arunachal Pradesh Latest Current Affairs

Q1) Kharsang Police Station is the best police station of Arunachal Pradesh. It is in which district?

Answer. Changlang

Q2) Which weightlifter from Arunachal Pradesh has set a national record in the 55 kg body weight category, at the national youth weightlifting championship 2022 in Bhubaneshwar, Odisha?

Answer. Boni Mangkhiya

Q3) Recently, a “made-in-India” Dornier 228 aircraft undertook its first commercial aviation flight from Assam’s Dibrugarh to Arunachal Pradesh’s Pasighat. Pasighat is in which district of Arunachal Pradesh?

Answer. East Siang

Q4) Arunachal Pradesh celebrates its foundation day on which date every year?

Answer. 20th February

Q5) Recently, the 20th Meeting of the National Tiger Conservation Authority (NTCA) was held in which wildlife reserve of Arunachal Pradesh?

Answer. Pakke Tiger Reserve

Q6) A new greenfield airport is being built in Hollongi, Arunachal Pradesh. It is in which district? 

Answer. Papum Pare 

Q7) Parshuram Kund is being developed as a Hindu pilgrimage site in which district of Arunachal Pradesh?

Answer. Lohit 

Q8) Air Gun surrender program was started from which district of Arunachal Pradesh?

Answer. East Kameng

Q9) Which is the state butterfly of Arunachal Pradesh?

Answer. Kaiser-i-Hind

Q10) What is the rank of Arunachal Pradesh in the sustainable development goals India index and dashboard 2020-21 which was released by NITI Aayog?

Answer. 13th 

Q11) What is the rank of Arunachal Pradesh state pollution control board in the transparency index rating report released by the centre  for science and environment, New Delhi? 

Answer. 28th

Q12) Which campaign has been launched by the Arunachal Pradesh government to encourage people of the state to visit tourist places within it?

Answer. Dekho Apna Pradesh

Q13) Recently, the deposits of which rare metal was found for the first time in India in Papum Pare district of Arunachal Pradesh? 

Answer. Vanadium

Q14) Recently, which former governor of Arunachal Pradesh passed away?

Answer. Mata Prasad 

Q15) The Arunachal Pradesh Government dedicated 2021 year to which cause?

Answer. Education

Q16) Under, Ek Bharat Shreshtha Bharat program, Arunachal Pradesh has been paired with which state?

Answer. Uttar Pradesh 

Q17) Who is the first IPS officer from Arunachal Pradesh?

Answer. Robin Hibu 

Q18) How many persons from Arunachal Pradesh were awarded with Padma Shri in 2022?

Answer. 1 

Q19) Recently, “Mon Shugu”of Arunachal Pradesh was in the news. It is a type of what?

Answer. Traditional paper 

Q20) Sela Tunnel Project Is located in which district of Arunachal Pradesh?

Answer. West Kameng

Q21) What is the rank of Arunachal Pradesh among highest Bamboo bearing areas in India as per India state of forest report 2021?

Answer. 2nd

Q22) How much percentage of area is under forest cover in Arunachal Pradesh according to the India state of forest report 2021?

Answer. 79.33%

Q23) The Arunachal Pradesh Government dedicated 2023 year to which cause?

Answer. e-governance

Q24) What is the rank of Arunachal Pradesh in the NITI Aayog’s 4th edition of the State Health index for 2019-20 among the smallest states?

Answer. 7th

Q25) Which is the overall rank of Arunachal Pradesh in the swachh survekshan 2021?

Answer. 19th 

Q26) What is aimed at “climate resilient development” in Arunachal Pradesh?

Answer. Pakke Declaration

Q27) Project Arunank in Arunachal Pradesh and Assam is related to what? 

Answer. Construction & Maintenance of border roads 

Q28) Recently, who from Arunachal Pradesh was honoured with Nari Shakti Puraskar for 2021?

Answer. Tage Rita Takhe

Q29) Biotechnology Park is being developed at Kimin in Arunachal Pradesh. It is situated in which district?

Answer. Papum Pare

Q30) Who was honoured with ‘Arunachal Ratna’ in 2022 (posthumously)?

Answer. KAA Raja

Similar Posts:

Leave a Comment