Maharashtra Current Affairs [Latest 2020, 2021 & 2022]

Maharashtra is a state located in the west of India. It is the fourth most populous state and the third-largest by area. It is bounded by the Arabian Sea on the west, by Madhya Pradesh on the east, by Karnataka on the south and by Goa and Gujarat on the west. Maharashtra has a coastline measuring 720km.

The most populous city in Maharashtra is Mumbai. Other major cities include Nagpur, Pune, and Aurangabad. In Maharashtra, the language is predominantly Marathi. The economy of Maharashtra is primarily dependent on agriculture and services. Maharashtra has the second-largest economy in India. It is known for its high-tech manufacturing, mining, and construction. It was an important center for the Indus Valley Civilization. The name Maharashtra is derived from Maha (meaning ‘great’) and Nar (meaning ‘salty’ or ‘river’). It is one of the states in India which has its own constitution.

Maharashtra Current Affairs

Maharashtra Current Affairs

Q1) In which city of Maharashtra Reliance industry limited(RIL) announced the opening of the ‘jio world centre’?

Answer.  Mumbai 

Q2) Which country won the AFC women’s Asian Cup India 2022 final title, which was held at D.Y. Patil Stadium in Navi Mumbai?

Answer. China PR (Public’s Republic) 

Q3) Shirala police station is the 7th best police station in India. It is in which district of Maharashtra?

Answer. Sangli 

Q4) Which city in Maharashtra will host the International Olympic Committee season in 2023?

Answer. Mumbai 

Q5) Which city of Maharashtra has announced the roadmap to achieve net-zero carbon emissions by 2050? 

Answer. Mumbai 

Q6) Which organisation has signed an MoU with the Maharashtra government to support its ‘Majhi Vasundhara’ campaign?

Answer. United Nation environment programme (UNEP)

Q7) Recently, the Chhatrapati Shivaji Maharaj Vastu Sangrahalaya(CSMVS) in Mumbai completed in how many years of its establishment?

Answer. 100 

Q8) Recently, in which city of Maharashtra India’s first biosafety level-3 containment mobile laboratory was inaugurated?

Answer. Nashik 

Q9) Which company manufactured India’s first Indigenously built aluminium body metro train?

Answer. Titagarh Wagons 

Q10) Which Express will be launched in Maharashtra to prevent cancer in the state?

Answer. Hope Express 

Q11) Recently, Maharashtra environment minister Shri Aditya Thackeray has cleared the proposal of getting special status for ‘Thane Creek Wildlife Sanctuary’ as per ramsar convention to the centre. How many ramsar sites are there in Maharashtra?

Answer. 2

Q12) 1000th trip of Kisan rail was flagged off on Central Railway from Savda, Maharashtra to Adarsh Nagar, Delhi. Savda is in which district of Maharashtra?

Answer. Jalgaon 

Q13) What is the rank of Maharashtra pollution control board in the transparency index rating report released by the centre for science and environment(CSE), New Delhi?

Answer. 11th 

Q14) What is the rank of Maharashtra in the sustainable development goals(SDG) India index and dashboard 2020-21 which was released by NITI Aayog? 

Answer. 5th 

Q15) In which city of Maharashtra Union Minister for road transport Shri Nitin Gadkari launched iRaste- a 2-years pilot project aimed to enhance road safety and reduce fatality?

Answer. Nagpur

Q16) Which district in Maharashtra has been chosen for carrying out experiments on India’s 1st Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory (LIGO) project? 

Answer. Hingoli

Q17)  The union government has accorded ‘In-Principle’ approval of the site at Jaitapur in Maharashtra for setting up 6 nuclear power reactors of 1650 MW each. It will be built in technical cooperation with which country?

Answer. France 

Q18) Wada Kolam rice (Jhini rice) has recently received a GI tag. It is grown in which district of Maharashtra?

Answer. Palghar 

Q19)  Recently, white onion of Alibuag received the GI tag. Alibuag is in which district of Maharashtra?

Answer. Raigad 

Q20) In which district of Maharashtra the state government has announced to set up the country’s first medical City named as ‘Indriani Medicity’?

Answer. Pune 

Q21) Indian Navy has commissioned INS Vela at Mumbai’s Naval Dockyard. It is a type of what? 

Answer. Submarine

Q22) How many athletes from Maharashtra participated in the Tokyo Olympics 2020? 

Answer. 6

Q23) Union Minister Shri Sarbananda sonowal flagged off the ‘water taxi’ for citizens of Mumbai, Maharashtra from the newly constructed Belapur Jetty. It will connect which two cities of Maharashtra?

Answer. Mumbai and Navi Mumbai 

Q24) What is the rank of Maharashtra in the NITI Aayog’s 4th edition of the State Health index for 2019-20 among the larger states?

Answer. 5th 

Q25) Which is the rank of Maharashtra in the swachh survekshan 2021?

Answer. 2nd 

Q26) Indian Railways opened its first pod hotel at which railway station of Maharashtra?

Answer. Mumbai Central station 

Q27) Recently, the Government of India has signed a USD 300 million loan as additional financing with which organisation to scale up the improvement of rural connectivity in Maharashtra?

Answer. Asian Development Bank 

Q28) Who was awarded the Maharashtra Bhushan Award 2021? 

Answer. Asha Bhosle

Q29) Kanhargaon forest was declared the 50th wildlife sanctuary of Maharashtra. It is in which district?

Answer. Chandrapur 

Q30) Who is the first Indian woman from Maharashtra to climb Mount Annapurna?

Answer. Priyanka Mohite

Similar Posts:

Leave a Comment