Gujarat Current Affairs [Latest 2021-22]

Gujarat is a state in India that is surrounded by the Arabian Sea, and it has an area of approximately 182,110 square km. The state shares its borders with Pakistan and it has a coastline of around 1,596 km. A major coastal city is Gandhinagar, which has a population of around 2 million. The state of Gujarat is primarily an agricultural state. The state is the largest producer of cotton and the second largest producer of groundnuts in the country. The state also has a significant industrial sector. There are around 24,000 companies in Gujarat, with a total revenue of more than Rs 5 lakh crore.

The Gujarati people speak Gujarati, and Gujarati is also the official language of Gujarat. The state is divided into 36 districts. Gujarati culture is one of the most diverse in India with traditions such as the kite-flying festival and the Navratri festival.

Gujarat Current Affairs

Q1) Union Home minister Amit Shah launched the Nadabet Seema Darshan project along the India-Pakistan border in Gujarat. It is in which district? 

Answer. Banaskantha

Q2) Sevaliya police station is the best police station of Gujarat. It is in which district?

Answer. Kheda

Q3) Prime Minister Shri Narendra Modi laid the foundation stone for the first-of-its-kind World Health Organisation (WHO) Global Centre for traditional medicine (GCTM) in Gujarat. It will be established in which district?

Answer. Jamnagar 

Q4) Which two organisations have approved a loan of rupees 7500 crore for Gujarat government’s Mission School of Excellence project? 

Answer. World Bank and Asian infrastructure investment bank 

Q5) What is the theme of the defence Expo 2022 which will be held in Gandhinagar, Gujarat?

Answer. India- The emerging defence manufacturing Hub 

Q6) Which app has been launched by the Gujarat government to provide online citizen centric service of urban local bodies?

Answer. e-Nagar

Q7) How many Ramsar sites are there in Gujarat?

Answer.

Q8) Who is the new chief minister of Gujarat?

Answer. Bhupendra Patel 

Q9) In which district of Gujarat India’s 1st ‘Sports Arbitration Centre of India’ has been established?

Answer. Ahmedabad

Q10) What is the rank of the Gujarat pollution control board in the transparency index rating report released by the centre for science and environment(CSE), New Delhi? 

Answer. 16th

Q11) What is the rank of Gujarat in the sustainable development goals(SDG) India index and dashboard 2020-21 which was released by NITI Aayog?

Answer. 6th 

Q12) Gujarat’s Pithora Handicraft has received the GI tag. It is the type of what?

Answer. Painting 

Q13) Which scheme has been launched by the Gujarat government under which public welfare project worth rupees 1000 crores will be undertaken jointly with non-resident Gujaratis by December 2022? 

Answer. Vatan Prem Yojana 

Q14) Which scheme has been launched by the Gujarat government to provide electric two wheelers at subsidised rate to construction and industrial workers of the state?

Answer. Go Green 

Q15) Which app has been launched by the Gujarat government to make administrative work paperless, quick and easy for citizens in the state?

Answer.  e-Sarkar 

Q16) Which scheme has been launched by the Gujarat government to screen and protect people above 30 years from non communicable diseases?

Answer. Niramay Gujarat Yojana 

Q17) What is the rank of Gujarat in the 3rd Food Safety Index 2020-2021, released by FSSAI, among the largest States? 

Answer. 1st

Q18) What is the name of team Gujarat in IPL 2022?

Answer. Gujarat Titans 

Q19) What is the rank of Gujarat in the LEADS index 2021, released by the union Ministry of Commerce and industry? 

Answer. 1st

Q20) What is the rank of Gujarat in group-A of the Good Governance Index 2020-21? 

Answer. 1st

Q21) How many dams are proposed to be constructed under the Par-Tapi-Narmada river linking project? 

Answer. 7

Q22) What is the rank of Gujarat in the export preparedness Index 2021 released by the NITI Aayog?

Answer. 1st

Q23) What is the rank of Gujarat in the Niti Aayog’s fourth edition of the State Health index for 2019-20 among the larger states? 

Answer. 6th

Q24) Recently, in which district of Gujarat 108-feet tall statue of Lord Hanuman was inaugurated?

Answer. Morbi 

Q25) Which is the rank of Gujarat in the Swachh Survekshan 2021? 

Answer. 4th

Q26) Which fruit has been renamed as “Kamalam” by the Gujarat government?

Answer. Dragon Fruit 

Q27) How many athletes from Gujarat participated in the Tokyo Olympics 2020?

Answer. 

Q28) According to the Gujarat solar power policy 2021, what target has been set for the total installed green energy (Wind and Solar) in the state by 2022?

Answer. 30000 MW 

Q29)  Which is the 1st Indian city in Gujarat to get a road built from processed Steel slag (Industrial waste)? 

Answer. Surat

Q30) How many UNESCO World Heritage Sites are there in Gujarat?

Answer.  4

Similar Posts:

Leave a Comment