Punjab Current Affairs[Latest 2021 & 2022]

Punjab is an Indian state located in the northern part of India. Punjab is the fifth-most populous state in the country and the second-largest state by area. The capital city of Punjab is Chandigarh, which is also the most populous city in the state. Punjab is bordered by Himachal Pradesh to the north, Haryana to the south, Rajasthan to the east and the waterbodies of the Ravi, Chenab and Sutlej rivers form its western and northern boundaries. Punjab’s major cities include Amritsar, Jalandhar, Patiala, Tarn Taran.

Punjabi food is a favorite in many homes across the world, especially with its rich flavors and unique spices. The ingredients used in Punjabi dishes are simple, so they don’t require many special ingredients. Instead, it calls for a variety of vegetables and spices, such as cumin, turmeric, coriander, and garlic. If you are looking for a way to spice up your dinner time, a Punjabi dish is perfect for you.

Punjab Current Affairs

Q1) Punjab cabinet approved amendment to the Punjab Cooperative audit (Group-B) service rules , ___________ .

Answer. 2016

Q2) Punjab government nod to rupees ___________ internet allowance for students in Punjab. 

Answer. 2k

Q3) Quality control monitoring and evaluating wing setup in which department of Punjab? 

Answer. Soil and water conservation

Q4) The Punjab government will further strengthen activities including strengthening of village water and sanitation committees and setting up more water testing Laboratories under ___________ .

Answer. Jal Jeevan Mission 

Q5) The ___________  kilometre long Delhi-Amritsar-Katra Expressway will be developed at a total cost of about rupees 39,500 crore. 

Answer. 669

Q6) The ministry of home affairs constituted a ___________  member committee to probe into the serious lapses in the security arrangement during Prime Minister Narendra Modi’s visit to Punjab’s Ferozepur? 

Answer. 3

Q7) Next government of Punjab will bear the burden of over rupees ___________  crore power subsidy in Punjab. 

Answer. 12k

Q8) Article ___________  the constitution of India mentions the provisions to safeguard and ensure the independent and impartial functioning of the election commission.

Answer. 324 

Q9) Forest cover in Punjab has decreased by ___________  square kilometres in 2021 as compared to 2019. 

Answer. 2

Q10) The forest Survey of India has listed ___________  categories of forests. 

Answer. 4

Q11) Which is the highest category of forest in Punjab?

Answer. Open forest 

Q12) Candidates with muscle and money power have emerged victorious more than the others in Punjab election since  ___________, says an exhaustive report released by the association for democratic reforms(ADR) and Punjab election watch in Chandigarh. 

Answer. 2004

Q13) Pink bollworm attack happens on the  ___________ crop. 

Answer. Cotton

Q14) IPS officer ___________  as the state’s new Director General of Police (DGP) now. 

Answer. Viresh Kumar bhawra 

Q15)  ___________ University has won two gold, 3 silver and 3 bronze medals in the all India Inter University men’s boxing competition held at Lovely Professional University Jalandhar?

Answer. Kurukshetra 

Q16) Who has been appointed as the new governor of Punjab? 

Answer. Banwarilal Purohit 

Q17) What was the election Mascot for the Punjab assembly polls, 2022?

Answer. Shera 

Q18) The Punjab government has declared that the Lord Krishna Balram Jagannath Rath Yatra will be celebrated as an annual state festival. It is celebrated in which city of Punjab every year?

Answer. Ludhiana 

Q19) In which city the Punjab government is developing the Bhagavad Gita and Ramayana Research Centre?

Answer. Patiala 

Q20) How many athletes from Punjab participated in the Tokyo Olympics 2020? 

Answer.19

Q21) The Indian Air Force (IAF) has deployed the first Squadron of S-400 Triumf Missile system in the Punjab sector. It is procured from which country?

Answer.  Russia

Q22) How many persons from Punjab were honoured with Padma Bhushan in 2022? 

Answer. 1

Q23) How many persons from Punjab and Chandigarh combined, were honoured with Padma Shri in 2022? 

Answer. 4

Q24) In which city of Punjab the Aditya Birla Group will make an investment of rupees thousand crore to set up its paint manufacturing plant?

Answer.  Ludhiana 

Q25) What is the rank of Punjab in the sustainable development goals (SDG) India index and dashboard 2020-21 which was released by NITI Aayog? 

Answer. 7th

Q26) Guru ki Wadali is the birthplace of a Sikh guru which is in the vicinity of Amritsar?

Answer. Guru Hargobind Ji 

Q27) Recently, which anniversary of Babbar Akali movement was celebrated by organising a tractor rally and conference in Nawanshahr, Punjab? 

Answer. 100th

Q28) Recently the 400th birth anniversary of which Sikh Guru was celebrated?

Answer. Guru Tegh Bahadur ji 

Q29) A Sericulture pilot project by creating 46 rearing houses and planting 37,500 plants of Mulberry tree was launched in which district of Punjab?

Answer. Pathankot 

Q30) What is the rank of Punjab in NITI Aayog’s India innovation index report 2020? 

Answer. 10th

Similar Posts:

Leave a Comment