Jharkhand Current Affairs [Latest 2021 & 2022]

Jharkhand is a state in the eastern part of India, and it is one of the 29 states of the country. Jharkhand has a total area of about 79,716 km². The capital of Jharkhand is Ranchi. Jharkhand, on the whole, is a land of temples, hills, rivers, and villages. The state consists of many hills and mountains. The state is blessed with fertile plains and fertile forests. The state was formed on 15 November 2000, carved out of Bihar. It is the second state after Chhattisgarh to be created from a larger state.

Jharkhand Current Affairs [Latest 2021 & 2022]

Q1) Which police station was declared the best police station of Jharkhand? 

Answer. Kairo Police station Lohardaga 

Q2) At the 40th edition of the India International Trade Fair (IITF) 2021; two States were focus states, one was Jharkhand and which is the other state?

Answer. Uttar Pradesh 

Q3) What is the name of the recently launched app for subsidised petrol to two-wheelers?

Answer. CM Supports 

Q4) Jharkhand State Cricket Association (JSCA) signed A lease agreement with SAIL Bokaro Steel Plant for the construction of Jharkhand’s 3rd International Cricket Stadium at which location?

Answer. Bokaro

Q5) Who has been appointed as the 10th governor of Jharkhand?

Answer. Shri Ramesh Bais

Q6) Recently seen in news Kanchi irrigation project built on Kanchi river. It is a tributary of which river? 

Answer. Subarnarekha River

Q7) Masaliya-Rajeshwar Irrigation Project, a plan of rupees 1204 crore has been approved for the installation of underground irrigation pipelines at which location? 

Answer. Dumka

Q8) What is the rank of Jharkhand in the recently released good governance index by DARPG?

Answer. 4th

Q9) Under the Marang Gomke Jaipal Singh Munda Pardeshi Shiksha Yojana, how many tribal students were sent to study abroad? 

Answer. 6

Q10) The Chief Minister inaugurated the Krida Kislay Football Training Centre at which location? 

Answer. Bhognadih

Q11) What is the name of the jewellery brand launched by the Jharkhand government?

Answer. Adiva

Q12) Recently, the public affairs Centre (PAC) released the findings of the sixth edition of the public affairs index 2021. What is the rank of Jharkhand? 

Answer. 9th

Q13) The central government has approved to declare which day as tribal Pride day on the birth anniversary of Birsa Munda, the great tribal leader of Jharkhand?

Answer. 15th November 

Q14) What is the rank of Jharkhand in the swachh survekshan 2021 category of states with 100 or less urban bodies?

Answer. 1st 

Q15) On November 22, 2021, 21st anniversary of the Jharkhand Legislative Assembly was celebrated on this occasion, Which MLA was honoured with Birsa Munda outstanding legislator award? 

Answer. Ramchandra Chandravanshi

Q16) What will be the length of the first four-lane Road (Hansdiha to Mahgama) of Santhal Parganas in Jharkhand? 

Answer. 52km 

Q17) What is the rank of Jharkhand in terms of poverty in the multidimensional poverty index 2021 released by NITI Aayog? 

Answer. 2nd

Q18) ‘Project Kavach’ is launched by which Steel Plant of Jharkhand with the aim of improving the safety performance at the plant?

Answer. Bokaro steel plant 

Q19) Torpa is the first block in the state to get 100% covid-19 vaccination, Topra is in which district?

Answer. Khunti

Q20) What is the rank of Jharkhand in the NITI Aayog health index in terms of overall health performance among large States? 

Answer. 13th

Q21) According to the recently released data, in the implementation of Pradhan Mantri Awas Yojana in Jharkhand. Which district was a top performer? 

Answer. Simdega

Q22) What is the rank of IIT-ISM Dhanbad, in the field of Engineering in the national institutional ranking framework(NIRF)?

Answer. 11th 

Q23) Jharkhand Ministry of new and renewable energy has recently selected which city as a solar City?

Answer. Giridih

Q24) Which airport is currently the only fully operational airport in Jharkhand?

Answer. Birsa Munda airport 

Q25) Recently, the Jharkhand government has launched the first satellite TV channel ‘Tribe TV’ for the tribal communities in their own language. This channel will be broadcasted in which language? 

Answer. Santhali

Q26) Which species of fish has been caught in Uttar Pradesh, Bihar and Jharkhand for the first time in three decades?

Answer. Hilsa 

Q27) Recently the Patratu grid has been inaugurated. What is the capacity of this grid?

Answer. 630 megawatt

Q28) Recently the first Sanskrit School of Jharkhand was set up in East Singhbhum. It will be named after which minister?

Answer. APJ Abdul Kalam 

Q29) Amda Khadi Park situated in which district of Jharkhand? 

Answer. Seraikela Kharsawan

Q30) Which tribal language of Jharkhand has been given a place in its archives by the University of London? 

Answer. Asura

Similar Posts:

Leave a Comment