Ancient Indian History (Important Questions)

Ancient Indian history is often studied by scholars, but it’s also a favorite subject for those who are just curious about the past. To start your education about Ancient Indian history, you should read the history of India. This includes the Indus Valley Civilization, the Vedic Period, and the Persian invasions of India.

The history of India is one of the longest in the world. It is so long, that it is difficult to know where to start. There are many different cultures and empires that have come together and created the history of India. What is known is that the country has been around for a very long time. The history of India is divided into two periods, or eras. The Vedic Period refers to the period before the birth of the Buddha, and the Maurya Period is the period after his birth. India was the birthplace of the world’s first civilisations, and the home of the most important religions. It is the most influential country in the world, and many countries call themselves descendants of India.

Ancient Indian History (Important Questions

Q1: When did Indus Valley Civilization discovered?

Ans: 1921

Q2: Which place is associated with 23rd jain Tirthankara?

Ans: Varanasi

Q3: In which year Ashoka invaded Kalinga?

Ans: 261 BC

Q4: In which Mandal of Rigveda  Gayatri Mantra is mentioned?

Ans: 3rd Mandal

Q5: What is the nature of Indus Valley Civilization?

Ans: Urban

Q6: Indus valley civilization is associated with?

Ans: Proto-historians period

Q7: Harappa is situated at the bank of which river?

Ans: Ravi

Q8: Indus Valley Civilization didn’t find which animal?

Ans: Lion

Q9: Who discovered Indus Valley Civilization?

Ans: Dayaram Sahani

Q10: Who was the first monarch of Magadh in 16 century BC?

Ans: Bimbisara

Q11: Which was the earliest capital of Magadh?

Ans: Rajgir

Q12:  how many states were in Mahajanapadas?

Ans: 16

Q13: Which Mahajanapadas emerged as the most powerful Kingdom

Ans: Magadha

Q14: Mathura,the famous city was the capital of which ancient Mahajanapada?

Ans:Sursena

Q15:  Pushkalavati was the capital of which ancient kingdoms?

Ans:Gandhara

Q16: Which city was known as Avanti in ancient India?

Ans: Ujjain

Q17: The achievements of Samudragupta are mentioned in which inscription?

Ans: Allahabad pillar inscription

Q18: Who invented the Gupta Empire during the reign of Kumar Gupta?

Ans: White Hunas

Q19: Who was the ruler of Kanchi during the period of Samudragupta?

Ans: Vishnugopa

Q20: Which Pushyabhuti ruler assumed the title of Parama Bhattaraka Maharajadhiraja?

Ans: Prabhakarvardhan

Q21: Who is known as Napoleon of India?

Ans: Samudragupta

Q22: In which place Gautam Buddha delivered his first sermon?

Ans: Sarnath (Banaras)

Q23: Where was the first Buddhist council held?

Ans: Rajagir

Q24:  Gautam Buddh got enlightenment at the age of______ Under a Bodhi tree?

Ans: 35

Q25: Who presided over the third Council which was held at Patliputra under the patronage of Asoka?

Ans: Moggaliputta Tissa

Q26: Which were the new crops of the later Vedic period?

Ans: Rice and wheat

Q27: The officer who was responsible for tax collection was called as? as

Ans: Bhagdugha

Q28: What was the human sacrifice called in later Vedic?

Ans: Vratya Stoma Yagya 

Q29: Ayodhya temples are located on the banks of which river?

Ans: Sarayu

Q30: Which river became the Centre river at that period?

Ans: Saraswati

Q31: Where was the first Jain Council held?

Ans: Patliputra

Q32: Bhagwati Sutra is related to which religion?

Ans: Jainism

Q33: Which ruler is credited for the spread of Jainism in karna?

Ans: Chandragupta Maurya

Q34: Who was the first Tirthankar of Jainism?

Ans: Rishabh Deva

Q35: Which dynasty ruled over Magadha after the Maurya dynasty?

Ans: Shung

Q36: Who is known as the second Ashoka?

Ans: Kanishka

Q37: Which Vedas deal with magic spells and witchcraft?

Ans: Atharvaveda

Q38: The later vedic age means the age of the compilation of?

Ans: Samhitas, Brahmas & Ar ankyas

Q39: The vedic religion along with its later development is actually known as?

Ans: Brahminism

Q40: The Vedic Aryans first settled in the region of?

Ans: Saptasidhu

Q41: Which with contains the famous Gayatri?

Ans: Rigveda

Q42: Gaytri Mantra is addressed to?

Ans: Savita

Q43: Two highest Gods in the vedic religion were?

Ans:  Indra and Varuna

Q44: Division of Vedic society into 4 classes is clearly mentioned in the?

Ans: Purusa-sukta of Rigveda

Q45: The Harappan or Indus Valley Civilization flourished during the_____ age.

Ans: Chalcolithic 

Q46: The first metal to be extensively used by the people in India was?

Ans: Copper

Q47: Utensils of the Indus valley people were mainly made of?

Ans: Clay

Q48: The Harappan Civilization declined as a result of

Ans: Not definitely known factors 

Q49: According to the most widely accepted view, the Aryans originally came from?

Ans:  Central Asia

Q50: The normal form of Government during the vedic period?

Ans: Monarchy

Similar Posts:

Leave a Comment