Odisha Current Affairs [Latest 2021 & 2022]

Odisha is a state in the eastern region of India. Its capital is Bhubaneswar. It has a population of approximately 45 Million. Odisha is bordered by the states of Jharkhand to the north, Chhattisgarh to the east, Andhra Pradesh and Telangana in the south, and West Bengal to the west. Odisha is often referred to as the Land of the Seven Seas. Odisha is also known as the Pearl of the Orient, and it is home to the famous Jagannath Temple.

The Odisha Government has been working in the field of development and growth of the state. One of the most important achievements of the government is the development and growth of the education sector. Odisha is known as the land of temples and is home to some of the most famous Hindu temples in the country. Most tourists come to visit the temples and the other attractions, but there are also many other things to do in Odisha. It is a land of many musical festivals and musical instruments. There is a caste system in the state. Most of the population is Hindu.

Odisha Current Affairs [Latest 2021 & 2022]

Q1) Who from Odisha has become the first ever Indian to become a professional k-pop artiste?

Answer. Shreya Lenka

Q2) What is the name of the Odisha-based public transport service which has been honoured with the 2022 UN Public Service award in the category ‘promoting gender-responsive Public Service’ to achieve the SDG’s?

Answer. Mo Bus 

Q3) What is the rank of Odisha in the national MSME awards 2022 among the state/UTs for outstanding contribution in the promotion and development of the MSME sector? 

Answer. 1st

Q4) Recently the minister of coal organised a field visit to the National Mineral Congress and a field visit to the coal gasification plant of JSPL in Odisha. It is situated in which district of Odisha? 

Answer. Angul

Q5) How much percentage of total villages in Odisha are open defecation free(ODF Plus) villages under the swachh Bharat mission (Grameen) phase-II programme till December 31, 2021?

Answer. 0.27%

Q6) Recently, the first edition of the ‘state ranking index for NFSA’ was released. What is the rank of Odisha amongst the general state category?

Answer. 1st 

Q7) Recently, Smt. Droupadi Murmu has been elected as the 15th President of India. She belongs to which tribal community?

Answer. Santhal 

Q8) Odisha is the first state in the country to launch an Olympic values education programme (OVEP). In the inaugural pilot project, it will be launched in how many schools across the state?

Answer. 90 

Q9) Which festival is celebrated in Odisha which highlights the marriage of Lord Shiva and Goddess Parvati? 

Answer. Sital Sasthi 

Q10) Odisha women’s team has won the final of the 12th Hockey India senior women’s national championship. It was held in which state?

Answer. Madhya Pradesh 

Q11) Recently, Odisha CM Naveen Patnaik reconstituted the Council of Ministers, inducting 21 ministers, including 13 cabinet ministers. Who is the finance minister of the Odisha?

Answer. Niranjan Pujari 

Q12) According to the food safety and Standards Authority of India(FSSAI)’s  4th state food safety index(SFSI), what is the rank of Odisha among the large States?

Answer. 8th 

Q13) What is the overall rank of Odisha in the export preparedness index 2021?

Answer. 13th

Q14) Odisha CM Naveen Patnaik has unveiled the logo of the 15th edition of FIH men’s Hockey World Cup at the Kalinga stadium, Bhubaneswar. It will be held in which year? 

Answer. 2023

Q15) Famous personality of Odisha Mihir Das, passed away. He was associated with which field?

Answer. Actor 

Q16)  What is the rank of Odisha in the recently released NITI Aayog’s State Energy and Climate Index(SECI)? 

Answer. 16th

Q17) What is the rank of Odisha in the SKOCH state of governance ranking 2021?

Answer. 3rd 

Q18) Odisha will work with which organisation for resilient food security and women empowerment in the state? 

Answer. World food programme 

Q19) The Odisha Government has created a land Bank of around how much area of land for compensatory afforestation (CA) across the state? 

Answer. 26000 acres

Q20) Recently, which institution has sanctioned a rupees 837 core support under its cluster development fund scheme to Odisha?

Answer. SIDBI

Q21) Which district of Odisha has topped the country in providing 100 days work to rural households under the Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Act (MGNREGA) during 2021-22?

Answer. Ganjam

Q22) Padma Shri award Binapani Mohanty recently passed away. She was related to which field?

Answer. Odia writer 

Q23) Birsa Munda, International hockey stadium is situated in which districts of Odisha?

Answer. Sundargarh 

Q24) What is Odisha’s infant mortality rate per 1000 live births?

Answer. 36 

Q25) Odisha CM Naveen Patnaik met Pope Francis in Vatican City. It is in which country?

Answer. Italy 

Q26) According to the Odisha government, at least 12 more steel plants will be set up in the state. Odisha currently has how many steel plants?

Answer. 51

Q27) What is the rank of Odisha among highest Bamboo bearing areas in India as per India state of forest report 2021? 

Answer. 4th

Q28) How much percentage of area is under forest cover in Odisha according to the India state of forest report 2021? 

Answer. 33.50%

Q29) What is the rank of Odisha in the India innovation index 2021 among the major States category?

Answer. 16th

Q30) Who from Odisha was awarded the ‘Nari Shakti Puraskar’ for the year 2021? 

Answer. Sruti Mohapatra

Similar Posts:

Leave a Comment