Meghalaya Current Affairs [Latest 2021-22]

Meghalaya is a state in northeast India. It has a diverse culture and is known for its varied landscapes and biodiversity. Its capital, Shillong, is the headquarters of the state. Meghalaya is home to the Khasi, an indigenous group with their own language, customs, and traditions. Meghalaya is also home to the Garo people, who are often referred to as the original inhabitants of Meghalaya. Meghalaya is also home to the Jaintia people, who are the newest inhabitants of the state.

Meghalaya Latest Current Affairs [Latest 2021-22]

Q1) Tripura, Manipur and Meghalaya observe their statehood day on which date?

Answer. 21st January 

Q2) In which city of Meghalaya Prime Minister Shri Narendra Modi inaugurated the 7500th Janaushadhi Kendra? 

Answer. Shillong 

Q3) Eastern West Khasi Hills district is the new 12th district of Meghalaya. It is carved out from which district?

Answer. West Khasi Hills 

Q4) Recently, which Place from Meghalaya was included in the tentative list of UNESCO world heritage sites in 2022? 

Answer. Jingkieng jri or Living Root Bridge

Q5) Meghalaya has signed the host city contract with the Indian Olympic association (IOA) for hosting which edition of the national games in 2022? 

Answer. 39th

Q6) Which organisation signed a 120 million dollar project with the Government of India and government of Meghalaya to improve and modernise the transport sector of Meghalaya? 

Answer. World Bank 

Q7) Which organisation signed an agreement with the Government of India of a 132.8 million dollar loan to strengthen and modernise the distribution Network and improve the quality of power supplied to households, industries and businesses in Meghalaya?

Answer. Asian Development Bank 

Q8) The office of the Chief Electoral Officer, Meghalaya was awarded the special award for information technology applications in elections by the election commission of India(ECI) in the national best electoral practices award-2020 on the occasion of national voter’s day. It is celebrated on which day every year?

Answer. 25th January 

Q9) Recently, which company bagged the contract to construct India’s longest river bridge, the Dhubri-Phulbari bridge, which is a proposed 4-lane Bridge over the Brahmaputra river connecting Indian states of Assam and Meghalaya?

Answer. Larsen and Toubro (L&T) 

Q10) Meghalaya government has entered into a partnership with which country to establish a centre of Excellence(CoE) on high value vegetables in the state? 

Answer. Israel 

Q11) Meghalaya Chief Minister, Shri Conrad K. Sangma has inaugurated India’s longest road arch bridge “Wahrew Bridge” at Sohbar. It is in which district?

Answer. East Khasi Hills 

Q12) Which mission has been launched by the Meghalaya government to reduce the annual Import of pork and make Meghalaya self-sufficient in pork production over the next 3 years? 

Answer. Piggery mission 

Q13) Green Sohra Afforestation Campaign at Sohra(Cherrapunji), was launched by home minister Shri Amit Shah. Who will run this campaign along with the Meghalaya government?

Answer. Assam Rifles 

Q14) The BehdienKhlam festival in Meghalaya is celebrated mainly by which tribal communities?

Answer. Jaintia 

Q15) The Wangala festival in Meghalaya is celebrated mainly by which tribal communities?

Answer. Garo 

Q16) Recently, Meghalaya CM conard K Sangma advocated for inclusion of Khasi and Garo languages in 8th schedule of the Constitution of India. Currently, how many languages are officially recognised in the 8th schedule?

Answer.  22 

Q17) Under Ek Bharat Shreshtha Bharat program, Meghalaya has been paired with which state?

Answer. Uttar Pradesh 

Q18) The 2nd Edition of the biggest northeast food show, 2022 was held at Polo, Shillong. Which was the participating state?

Answer. Sikkim 

Q19) Recently, Meghalaya chief minister conard K Sangma conferred the ‘lifetime achievement award’ to which musician?

Answer. Lou Majaw

Q20) What is the rank of the Meghalaya state pollution control board in the transparency index rating report released by the centre for science and environment (CSE), New Delhi?

Answer. 18th 

Q21) What is the rank of Meghalaya in the sustainable development goals (SDG) India index and dashboard 2020-21 which was released by NITI Aayog?

Answer. 13th 

Q22) Diengpasoh Police station is the best police station of Meghalaya. It is in which district?

Answer. East Khasi Hills 

Q23) The government has received Rs 700 crore from which organisation for promotion and development of the tourism sector in the state?

Answer. Japan International cooperation agency 

Q24) How many people from Meghalaya were awarded with Padma Shri in 2022?

Answer.

Q25) Recently, the Meghalaya CM inaugurated the refurbished U Soso Tham auditorium. It is in which city of Meghalaya?

Answer. Shillong 

Q26) Recently, which company has approved the setting up of 352 mobile towers in Meghalaya to ensure that the uncovered villages get coverage? 

Answer. BSNL

Q27) Recently, a new species, Cyrtodactylus exercitus, was found in Meghalaya. It belongs to which category of species?

Answer. Gecko

Q28) The Meghalaya government has enhanced the upper age limit for general candidates to how much for entering the state government services? 

Answer. 32 years

Q29) What was the theme of Meghalaya’s tableau in the Republic Day celebration 2022 at Rajpath, New Delhi?

Answer. Women led co-operative societies and self help groups 

Q30) Who from Meghalaya has scripted history by riding over 40,000 km on his bicycle? 

Answer. Pyniarlang Nongbri

Similar Posts:

Leave a Comment