Bihar Current Affairs [Latest 2022]

Bihar is the Indian state that is considered to be the poorest in India with an estimated population of roughly 100 million. Bihar is mainly a rural state with a high population of farmers. Bihar is also home to a number of universities, including the University of Bihar, the National Law University and the National Institute of Technology. Its capital, Patna, is the home to the Bihar Museum and the Eklavya temple.

Bihar is the third-most populous state in the country after Uttar Pradesh and West Bengal. The southern part of the state is a part of the Chota Nagpur Plateau, while the northern part is mostly flat, albeit with a few hills. Bihar borders the states of Uttar Pradesh and West Bengal and the nation of Nepal. Bihar is also connected to the neighbouring states of Jharkhand and Madhya Pradesh by the Chapar Creek and the Mahananda River.

Bihar Current Affairs

Q1) Recently, the CM of Bihar has decided to build a veterinary hospital for every 8 to 10 panchayats in the state under which scheme?

Answer. Saat Nischay Yojana 

Q2) Bihar’s first Brigade Training Institute will be developed in Bihta. It is in which district? 

Answer. Patna 

Q3) Recently, Bihar’s first National Food Laboratory was inaugurated at raxaul. It is in which district?

Answer. East Champaran 

Q4) What was the name of the anti-naxal operation in Munger district of Bihar which was successfully carried out by crpf?

Answer.  operation shadow 

Q5) Recently, the Bihar tourism department jointly with the central forest and environment department has decided to start river Safari in Durgavati reservoir. It is situated in which district?

Answer. Kaimur 

Q6) Punora Dham of Bihar has been included in the Ramayana circuit of the Swadesh Darshan scheme and in the prasad scheme. It is situated in which district?

Answer. Sitamarhi

Q7) Recently,Mahavir Cancer Sansthan and Research Centre, Patna, Bihar has tied up with the Indian Cancer society to conduct early cancer screening. World cancer day can be seen on which day every year? 

Answer. 4th February 

Q8) The Bihar government has tied up with which of the companies to equip 149 government industrial training institutes (ITIs) across the state with state-of-the-art facilities and to connect students with better employment opportunities?

Answer. Tata Technologies 

Q9) Recently, a world-class genomic laboratory for cancer screening was inaugurated at Homi Bhabha Cancer Hospital and Research Centre, Bihar. It is in which district?

Answer.  Muzaffarpur 

Q10) Recently, the government of Bihar approved the distribution of which of the fortified grain through government ration shops in the state under the Public Distribution scheme? 

Answer. Rice 

Q11) Recently, an island waterway vessel MV Lal Bahadur Shastri, carrying food grains, was flagged off from Patna to which city of northeast? 

Answer. Guwahati 

Q12) Recently, Foundation stone was laid on the Kalughat intermodal terminal on national waterway-1 (Ganga River), Bihar. It will be established in which district?

Answer. Saran 

Q13) ‘Mukhymantri rural solar street light scheme’ of Bihar government is being implemented under which umbrella scheme?

Answer. Mukhyamantri 7 Nischay Yojna-2 

Q14) In which district of Bihar the world’s tallest (251m) statue of mother Sita will be constructed?

Answer. Sitamarhi

Q15) Recently, in which district of Bihar Tarapur Martyrs Memorial was inaugurated?

Answer. Munger

Q16) Recently, an approach Road has been developed at Munger, Bihar for a rail-cum-road bridge constructed over river Ganga on national highway 333B. What is its length?

Answer. 14.5 km 

Q17) Recently, in which city of Bihar ‘zoo Safari’ was inaugurated?

Answer. Rajgir 

Q18) According to the economic survey of Bihar 2021-22, what is the per capita income in Bihar during 2020-21 at the current market price?

Answer. Rs 50,555 

Q19) According to the economic survey of Bihar 2021-22, the agriculture and allied sector grew at what rate in the last 5 years from 2016-17 to 2020-2021?

Answer. 2.1%

Q20) How much tax exemption in motor vehicle tax will be given in Bihar on the purchase of new private vehicles against declaring old vehicles as junk under the vehicle scrappage policy? 

Answer. 25% 

Q21) Recently, in which district of Bihar more than a 1000 pigs died?

Answer. Saran

Q22) What is the name of the Bihar 1st state-level virtual postage stamp exhibition which was held recently?

Answer. Bihar Digipax

Q23) The government of Bihar has decided to make many additional Primary Health centres (APHCs) as model hospitals in the financial year 2022-23 in the state?

Answer. 100

Q24) According to the economic survey of Bihar 2021-22, which district in Bihar has the lowest per capita income for the year 2019-20? 

Answer. Sheohar

Q25) According to the economic survey of Bihar 2021-22 how many districts in Bihar have more than 25% urbanisation?

Answer. 

Q26) Whom among the Bihar became the first person to score a triple century on his debut match in Ranji Trophy (cricket) ?

Answer. Sakibul Ghani

Q27) Which company will install 4,000 Towers in Bihar to launch 4G services by 15th August, 2022? 

Answer. BSNL

Q28) Habitat of which bird will be established at Valmiki tiger reserve, West Champaran, Bihar?

Answer. Peacock 

Q29) Bihar first floating Solar Power Plant will be commissioned in which district?

Answer. Darbhanga 

Q30) The varanasi-Howrah High Speed Rail corridor, will pass through which district of Bihar?

Answer. Gaya-Aurangabad-Rohtas

Similar Posts:

Leave a Comment