Uttar Pradesh Current Affairs [Latest 2021-2022]

Uttar Pradesh is a state in northern India. It is the most populous state in the republic, with a population of 199,812,341 as of the 2011 Census. It is also the most populous state in the world. The State is bounded by Uttarakhand to the north, Haryana and Himachal Pradesh to the east, by Bihar to the west, and by the state of Jharkhand to the south. It is often referred to as the most populous state in the country.

The state has a diverse economy that is largely based on the service sector, which is primarily concentrated in the state’s largest city, Lucknow. Lucknow is the capital of Uttar Pradesh and is the third-largest city in India. Lucknow is also home to a number of educational institutions and research centers, which are designated UNESCO World Heritage sites. Lucknow is also a major hub for trade, with many of the state’s industrial units located in the vicinity.

Uttar Pradesh Current Affairs [Latest 2021-2022]

Q1) Recently, the chief minister of Uttar Pradesh launched the Pulse Polio Campaign from which district of Uttar Pradesh?

Answer. Gorakhpur 

Q2) Elections for Uttar Pradesh Legislative Assembly 2022 were conducted in how many phases?

Answer. 

Q3) Uttar Pradesh Chief Minister Shri Yogi Adityanath contested UP Legislative Assembly Election 2022 from which Assembly seat?

Answer. Gorakhpur (urban) 

Q4) Currently how many castes from Uttar Pradesh have been included in the list of Scheduled Tribes?

Answer. 15 

Q5) Which city of Uttar Pradesh hosted the MPL 58th senior National chess Championship 2022? 

Answer. Kanpur 

Q6) MLAs local area development fund for Uttar Pradesh will be increased from Rs3 crore to how much amount? 

Answer. Rs. 5 crore

Q7) Shri Yogi Adityanath took oath as chief minister of Uttar Pradesh for his second term in office at Atal Bihari Vajpayee ekana Stadium. It is situated in which district of Uttar Pradesh?

Answer. Lucknow 

Q8) What is the rank of Uttar Pradesh in the “best state” category in the 3rd National water award 2020?

Answer. 1st

Q9) Recently, the first direct Gorakhpur-Varanasi flight under RCS- Udan was inaugurated. It is operated by which airline?

Answer.  SpiceJet 

Q10) How many seats did the Samajwadi party win in the UP assembly election 2022?

Answer.  111 

Q11) Who has been awarded the Lok Nirmala Samman 2022?

Answer. Sharda Sinha 

Q12) Who is being elected as the speaker of the 18th Legislative Assembly of Uttar Pradesh 2022?

Answer. Satish Mahana 

Q13) Aarti Rana and Neeraj Madhva of Uttar Pradesh were awarded with “Nari Shakti Puraskar” 2020 and 2021 respectively on the occasion of International Women’s Day. It is celebrated on which day every year?

Answer. 8th March 

Q14) 73rd annual convention of Hindi sahitya Sammelan 2022 was organised in which district of Uttar Pradesh?

Answer. Prayagraj 

Q15) Who is the youngest Indian woman from Uttar Pradesh to bag a licence for professional Skydiving?

Answer. Anamika Sharma 

Q16) Recently, the 19th edition of the India-US military cooperation group (MCG) meeting was conducted in which district of Uttar Pradesh?

Answer. Agra 

Q17) What is the name of the automatic composting machine developed by an IIT Kanpur incubated company- Agnys Waste Management Pvt Ltd? 

Answer. BHOOMI

Q18) Who is the first Indian ever to be awarded with the Boltzmann medal for 2022?

Answer. Deepak Dhar 

Q19) Gomti Expressway will connect Lucknow directly with which Indian state?

Answer. Uttarakhand 

Q20) How many women ministers are there in the recently elected Uttar Pradesh Government (2022-2027)? 

Answer.

Q21) How many women candidates won in the Uttar Pradesh Legislative Assembly Election 2022? 

Answer. 33 

Q22) Recently, a new cargo facility has been launched at the Chaudhary Charan Singh International Airport, Uttar Pradesh. It is situated in which district?

Answer. Lucknow 

Q23) Delhi-Ghaziabad Meerut RRTS corridor is India’s first regional rapid transit system (RRTS). The manufacturing plant of RRTS trainsets and propulsion factory is situated in which state of India? 

Answer. Gujarat 

Q24) Recently South Korean Queen Heo hwang-ok Memorial Park was inaugurated in which city of Uttar Pradesh? 

Answer. Ayodhya 

Q25) Recently how many ancient antiquities were returned by Australia to India in March 2022?

Answer. 29 

Q26) In which district of Uttar Pradesh, state’s 1st “cows Safari” will be established? 

Answer. Jalaun

Q27) Which day will be celebrated as national Dolphin Day in India every year?

Answer. 5th October 

Q28) In which city of Uttar Pradesh world’s first floating CNG station has been inaugurated 

Answer. Varanasi

Q29) Who has been awarded the Sahitya Akademi Award 2021 in Hindi language?

Answer. Daya Prakash Sinha

Q30) In which district of Uttar Pradesh the world’s tallest prelling tower of the fertilizer factory is being built by Hindustan fertilizers and Rasayan Limited (HURL)?

Answer. Gorakhpur 

Q31) Uttar Pradesh’s first Joyride train on the 107 km-long metre-gauge route between Mailani and Bichai will pass through which of the following Tiger Reserves? 

Answer. Dudhwa Tiger Reserve

Q32) In which district of Uttar Pradesh, state’s 1st transgender cell has been inaugurated? 

Answer. Lucknow

Q33) Uttar Pradesh government has decided to build Saryu river front on the banks of Saryu river in Ayodhya. What will be its total length?

Answer. 2 kilometre 

Q34) Recently, Which railway station of Uttar Pradesh has been given a green rating by Indian green building Council?

Answer. Agra Cantt 

Q35) What is the rank of Uttar Pradesh in the FSSAI’s fourth state food safety index (SFSI) 2022?

Answer. 8th 

Q36) According to the Uttar Pradesh budget 2020 to 2023, what is the estimated fiscal deficit in percentage terms of the gross state domestic product? 

Answer. 3.96%

Q37) In which district of Uttar Pradesh India first “Amrit Sarovar” was inaugurated?

Answer. Rampur 

Q38) In which district of Uttar Pradesh State’s 1st tribal museum “Tharu tribal museum” has been established?

Answer. Balrampur

Q39) At which of the following Ghats of Varanasi India’s first floating swimming pool will be developed?

Answer. Khirkiya Ghat 

Q40) Recently, PM Narendra Modi inaugurated the BundelKhand Expressway in Uttar Pradesh. What is its total length? 

Answer. 296km

Q41) Recently, which of the following temples of Uttar Pradesh were granted BHOG certificates under the ‘Eat Right’ program of FSSAI? 

Answer. Prem Mandir and ISKCON Temple, Vrindavan 

Q42) The Uttar Pradesh cabinet has approved a proposal to appoint the new advocate general of the state?

Answer. Ajay Mishra 

Q43) On the occasion of International Labour Day, CM Yogi Adityanath launched a new platform “e-pension portal”. It can be seen on which day every year?

Answer. 1st May 

Q44) What is the rank of Uttar Pradesh in the state energy and climate index round-1st released by NITI Aayog? 

Answer. 13th

Q45) CM Yogi Adityanath launched the month-long “School Chalo Abhiyan” in April 2022 from which district? 

Answer. Shravasti

Q46) What is the rank of Uttar Pradesh in the last five year in the Purchase done from GeM portal? 

Answer. 1st

Q47) What will be the total length of the RAM VAN Gaman Marg?

Answer. 132 km 

Q48) Which district in Uttar Pradesh received the best district award in the Northern zone in the national water awards, 2020? 

Answer. Muzaffarnagar 

Q49) In which district of Uttar Pradesh PM Shri Narendra Modi laid the foundation stone of “Major Dhyanchand Sports University”? 

Answer. Meerut 

Q50) How many children from Uttar Pradesh have been honoured with the Prime Minister’s National child award for 2021 and 2022?

Answer. 8

Similar Posts:

Leave a Comment