Himachal Pradesh Current Affairs [Latest 2022]

Himachal Pradesh is a state in northern India. It’s one of the most picturesque places you’ll ever see. That’s because it’s the most mountainous state in India, with some areas reaching up to 8,000 meters. The state is the highest in India, and this is just one of many reasons why it’s such an attractive place to visit. There are many beautiful landscapes to explore, and there are also many things to see and do.

Himachal Pradesh has a long and varied history. The people of the state speak different languages and have different cultures. These cultures are in tune with their natural surroundings and form a part of the state’s history. Himachal Pradesh has a rich and diverse culture that is reflected in its architecture and fauna. Some of the major tourist attractions of the state are the Kangra Valley, Manali, Dharamshala, Shimla, and Kasauli.

Himachal Pradesh Current Affairs

Himachal Pradesh Current Affairs [Latest 2021-2022]

Q1) Who created the first DNA database software?

Answer. Himachal Pradesh 

Q2) According to the state forest report, how much has the forest area increased in Himachal Pradesh in the last two years?

Answer.  915 sq km 

Q3) Which district hospital received the first award of kayakalp of the hospital in 2021 to 2022?

Answer. Kullu district 

Q4) Who is the new chief secretary of Himachal Pradesh?

Answer. R.D Dhiman

Q5) Who is the new chief justice of the Himachal Pradesh high court?

Answer. Amjad Saied

Q6) In which Himachal Pradesh District CM launched a disaster management program recently? 

Answer. Kullu 

Q7) Which is the first state in the country to integrate commercial vehicles with the emergency response support system (ERSS)?

Answer. Himachal Pradesh 

Q8) Minjar fair is celebrated in which district?

Answer. Chamba (Himachal Pradesh) 

Q9) Vaid Singh Surat belongs from which district of Himachal Pradesh?

Answer. Sirmaur 

Q10) In which district of Himachal Pradesh is Shinkula pass where was the first of HRTC Run successfully?

Answer. Kullu 

Q11) Which district bags the silver medal for tuberculosis eradication?

Answer. Mandi 

Q12) What is the overall rank, IIT Mandi got in NIRF(National institutional ranking Framework) ranking?

Answer. 43rd 

Q13) Tirthan and Jibhi Valley, which recently demanded special status, is situated in which district?

Answer. Kullu 

Q14) Which is the first state to introduce a Horticulture policy? 

Answer. Himachal Pradesh

Q15) Kalwari Panchayat which was awarded national award recently, situated in which district?

Answer. Kullu 

Q16) How much capacity does Dhaulasidh hydroelectric power project have?

Answer.  66 MW 

Q17) Which state has become smoke free state?

Answer.  Himachal Pradesh

Q18) State tax and excise department of Himachal Pradesh has started a tax compliance program ___________ launched by CM recently.

Answer. Tax Haat 

Q19) HP SHIVA stand for

Answer.  Himachal Pradesh sub tropical Horticulture irrigation and value addition project. 

Q20) ____________ tunnel is recognised as world’s longest Highway tunnel at this height

Answer. Atal tunnel 

Q21) First flower ambassador of Himachal Pradesh is

Answer. Sunil Kumar

Q22) 2nd phase of HP crop diversification project is implemented in

Answer. 12 districts 

Q23) Researchers of which institute find a method to convert plastic into hydrogen, useful chemicals?

Answer. IIT Mandi 

Q24) HP’s first biodiversity park to conserve endangered species of herbs is developed at 

Answer. Bhulah, Janjehli, Mandi

Q25) On World wetland day according to a survey conducted by Himachal wildlife wing is _____________ .

Answer. The total bird count of migratory birds increases and species also increases. 

Q26) Recently the Himachal Pradesh and Haryana government signed a MoU for construction of ___________ dam.

Answer. Adi Badri Dam 

Q27) Recently, the Gram Panchayat knowledge Centre was started by Kullu district administration. Who launched this?

Answer. CM 

Q28) Himachal Pradesh State Olympic Games will be hosted in which district?

Answer. Una and Kangra 

Q29) In which place hydroponic farming was introduced for the first time in Himachal Pradesh? 

Answer. H.P.A.U

Q30) In which district Asian Rafting Championship will be organised for the first time?

Answer. Kullu 

Similar Posts:

Leave a Comment