West Bengal Current Affairs [Latest 2021 & 2022]

West Bengal is the easternmost state in India. It is a state in the eastern region of India and is bordered by Bangladesh. West Bengal is a state that is known for its culture, traditions and Bengali language. Bengali is an Indo-Aryan language that is the official language of the state. West Bengal is also known for the Darjeeling Limited. Darjeeling Limited is a popular tea estate in the state. West Bengal is the fifth-largest contributor to India’s GDP.

West Bengal Current Affairs [Latest 2021 & 2022]

Q1) Which Hockey player from West Bengal died in 2021 who was the member of two-time Olympic gold medalist Indian hockey team?

Answer. Keshav Chandra Dutt 

Q2) Reserve Bank of India has cancelled the licence of the United Corporation Bank Limited, bagnan, West Bengal. It is in which district? 

Answer. Howrah

Q3) The Indian Air Force (IAF) has formally inducted the second Squadron of Rafale Jets at West Bengal airbase in Eastern air command(EAC). It is in which district? 

Answer. Alipurduar

Q4) What is the rank of West Bengal in the transparency index rating report released by the centre for science and environment(CSE), New Delhi? 

Answer. 4th

Q5) How many athletes from West Bengal participated in the Tokyo Olympics 2020?

Answer. 3 

Q6) Which project has been launched by the west bengal government as an open-air classroom program for primary and pre primary students of Government schools in the state?

Answer. Paray Shikshalaya

Q7) Which National award-winning eminent Bengali film Director has passed away in june, 2021?

Answer. Buddhadeb Dasgupta

Q8) Which organisation has launched the “Waste to Wealth Creation” programme for women in the Sundarbans in west bengal?

Answer. SIDBI

Q9) Recently, Who was elected as the chairman of Press Trust of India (PTI), the country’s largest premier news agency?

Answer. Aveek Sarkar

Q10) What is the name of the recently launched first large survey vessel for the Indian Navy in Kolkata built by the Garden Reach Shipbuilders & Engineers (GRSE)?

Answer. Sandhayak

Q11) The Indian Railway’s first “Ghati Shakti” cargo terminal was commissioned in which division of Eastern Railway?

Answer. Asansol  Division 

Q12) The Deocha Pachami-Dewanganj-Harinsingha Coal block is situated in which district of west bengal?

Answer. Birbhum

Q13) Which day will be celebrated as ‘Khela hobe Divas’ in West Bengal every year? 

Answer. 16th August

Q14) What is the total length of the Patna-Kolkata Expressway?

Answer. 550km

Q15) What is the rank of West Bengal in Vegetable Production in 2021-22?

Answer. 2nd

Q16) In which city of west bengal second campus of Chittaranjan National Cancer Institute (CNCI) was inaugurated?

Answer. Kolkata

Q17) What is the name of the Supercomputer inaugurated at the IIT kharagpur?

Answer. PARAM Shakti 

Q18) West Bengal government’s rice research centre has come up with a new variety of rice called ___________ ?

Answer. Matoshri 

Q19) Indian government and AIIB have signed an agreement for USD 145 million to improve irrigation services and flood management of which command area of West Begal?

Answer. Damodar Valley

Q20) Which company will invest USD 3 million to provide safe water access to agricultural communities in West Bengal and Maharashtra?

Answer. Pepsico

Q21) West Bengal government won the World Summit on the Information Society (WSIS) Award for which scheme? 

Answer. Sabuj Sathi

Q22) Anthropological Survey of India (AnSI), headquartered in Kolkata, operates under which Ministry? 

Answer. Ministry of Culture

Q23) Which edition of the Kolkata International Film Festival (KIFF) was inaugurated on 8th january 2021?

Answer. 26th

Q24) What is the new name of the Howrah Kalka Mail train?

Answer. Netaji Express

Q25) Chilahati-Haldibari rail link will connect West Bengal and which state with Bangladesh?

Answer. Assam

Q26) Under the “Karmai Dharma” (Work is worship) scheme, how many youths will be provided with one motorbike each?

Answer. 2 lakh

Q27) India’s first ‘Tyre Park’ will be set up in which city of west Bengal?

Answer. Kolkata

Q28) A passenger train between Dhaka and which city of west bengal started from March 26, 2021?

Answer. Siliguri

Q29) The first trial container ship from Kolkata to which city through Chattogram port was flagged off?

Answer. Agartala

Q30) Union Education Minister, Shri Ramesh pokhriyal nishank inaugurated the DST-IIEST Solar PV Hub in which district of West Bengal?

Answer. Howrah

Similar Posts:

Leave a Comment