Indian Geography- General Knowledge Important Questions & Answers

Indian geography is one of the most sought after areas of study. Studying Indian geography can help you gain a better understanding of the country, its people and its culture. One of the most important things to remember is that when it comes to geography, India is a vast and expansive country. The country stretches all the way from the northernmost border of Pakistan to the southernmost border of Sri Lanka. This makes it a difficult country to cover. However, Indian geography has a few key points that you should focus on. One of the most important is that India is a country of contrasts. This means that you will find that there are vast differences in the land, people and culture. India is a land of diversity and that is what makes it so interesting.

Indian Geography- General Knowledge Important Questions

Indian Geography- General Knowledge

Q1: Which river is called the “Sorrow of Bengal”?

Ans: Damodar

Q2: The river Ganga emerges from Gangotri Glacier and ends at?

Ans: Bay of Bengal

Q3: India’s first Jute mill was established in 1855 at?

Ans: Rishra

Q4: How many countries share India’s Terrestrial border?

Ans: 7

Q5: India is situated on which continent?

Ans: Asia

Q6: Guwahati is situated on the banks of which river?

Ans: Brahmaputra

Q7: In which state is the Khardung-La mountain pass located?

Ans: Jammu Kashmir

Q8: India is located in which hemisphere?

Ans: North Eastern hemisphere

Q9: What is the total area of India?

Ans: 3.28 million km square

Q10: Which water body separates Andaman and Nicobar Island?

Ans: 10 Degree channel

Q11: What is the percentage of geographical area of India as compared to world?

Ans: 2.4%

Q12: India’s only gold field or gold mine is located at? it

Ans: Kolar

Q13: In which place is the only beige volcano in India located?

Ans: Baratang Island

Q14: Which iron is best based on iron content?

Ans: Magnetite

Q15: Forest Research Institute is located at?

Ans: Dehradun

Q16: What is the rank of India in world in terms of area?

Ans: 7th

Q17: Which is the oldest mountain range of India?

Ans: Aravalli range

Q18: Silviculture is related to?

Ans: Development of forest

Q19: What is the highest peak in South India?

Ans: Anamudi

Q20: Which countries separated from India through the narrow Palk Strait?

Ans: Sri Lanka

Q21: Rangpo-Sivok rail line connects which two states?

Ans: Sikkim and West Bengal

Q22: Red Cliff line is a boundary line between? 

Ans: India and Pakistan

Q23: What is the rank of India in the world in terms of population?

Ans: 2nd

Q24: The first coal mine in India is?

Ans: Raniganj (established in 1744)

Q25: What is the name of India’s largest also world’s largest river Island?

Ans: Majuli Island

Q26: Where is Majuli Island located in India?

Ans: Assam

Q27: Name the river which makes the world largest river Island?

Ans: Brahmaputra river

Q28: Which state has the largest coastline in India?

Ans: Gujarat (1596km)

Q29: What is the name of India’s highest dam?

Ans: Tehri Dam (256 m) on Bhagirathi River

Q30: Which city is known as the “Manchester of India”?

Ans: Ahmedabad

Q31: The eastern coast of India is known as?

Ans: Coromandel Coast

Q32: Chota Nagpur Plateau is spread along Jharkhand and in which states?

Ans: Odisha, West Bengal & Chhattisgarh

Q33:In India, which city is called heaven on earth?

Ans: Kashmir

Q34: What is the length of India from north to south?

Ans: 3214 kms

Q35: What is the width of India from east to west?

Ans: 2933 kms

Q36: What is the latitude extent of India?

Ans: 8 degree 4 minutes to 37 degree 6minutes North

Q37: Which is the longest road in India?

Ans: Grand Trunk Road

Q38: The Kachin Hills form the border with which country of India?

Ans: Myanmar

Q39: What is the longitudinal extent of India?

Ans: 68 degree 7 minute to 97 degree 25 minutes East

Q40: Name the southernmost point of India mainland?

Ans: Kanyakumari (Cape Camorin)

Q41: What is the latitude of India’s southernmost point Kanyakumari?

Ans: 8 degree 4 minutes North

Q42: The chief Indian newsprint manufacturing mill is at?

Ans: Nepanagar (Madhya Pradesh)

Q43: In which place is the Indian Barani Agricultural Research Center located?

Ans: Hyderabad

Q44: What is the latitude number of Indira Point?

Ans: 6 degree 5 minutes North

Q45: Which is India’s longest Dam?

Ans: Hirakud Dam ( Mahanadi river in Orissa)

Q46: Which is India’s longest bridge?

Ans: Bogibeel bridge (Brahmaputra river in Assam)

Q47: Who is known as the “Father of white revolution” in India?

Ans: Dr. V. Kurien

Q48: Muga Silk is produced by which only state in India?

Ans: Assam

Q49: Name the India longest river (Lenght wise)?

Ans: Ganga (2510 kms)

Q50: Name the India largest river (Volume wise)?

Ans: Brahmaputra

Q51: Name India’s highest waterfall?

Ans: Jog(Gersoppa) water fall in Karnataka on Saravati River

Q52: Which is India’s longest canal?

Ans: Indira Gandhi canal or Rajasthan canal

Q53: Which is the India’s longest beach

Ans: Marina (Chennai)

Q54: Which state of India has the second longest coastline?

Ans: Andhra Pradesh (974 km)

Q55: Which is India’s highest peak?

Ans: K-2

Q56: Which is the highest peak of the Himalayas in India?

Ans: Kanchamjunga

Q57: What is the name of India’s largest desert?

Ans: Thar Desert in Rajasthan

Q58: Which is India’s coldest place?

Ans:  Drass in Jammu Kashmir

Q59: Which is India’s hottest place?

Ans: Briyawali in Rajasthan

Q60: Which is India’s largest union territory?

Ans: Andaman and Nicobar Islands

Q61: Andaman and Nicobar are separated by which channel?

Ans: Ten Degree Channel

Q62: Which is the highest peak of Andaman and Nicobar Island?

Ans: Saddle Peak (Northern Andaman) 

Q63: The layer where the decrease in temperature with increasing altitude is totally absent in?

Ans: Stratosphere

Q64: What is the capital of India?

Ans:  New Delhi

Q65: Which is the largest state in India by area?

Ans: Rajasthan (342,239 sq km)

Q66: What is the name of India’s southernmost Tip?

Ans: Indira Point

Q67: Which is the smallest state in India by area?

Ans: Goa (3702 km sq)

Q68: What is the name of the international boundary between India and Pakistan?

Ans: Redcliffe line

Q69: What is the name of the international boundary between China and India?

Ans: Mcmohan Line

Q70: Which state has the largest population in India?

Ans: Uttar Pradesh (232 Million)

Q71: Which state has the lowest population in India?

Ans: Sikkim (7 Lakhs)

Q72: Which is the most populous city in India?

Ans: India (23 Million)

Q73: What is the name of India’s also world’s wettest place?

Ans: Mawsynram (Meghalaya)

Q74: Which is India’s only active volcano area?

Ans: Barren Island

Q75: Name India’s largest also world’s largest delta?

Ans: Sundarbans delta ( West Bengal)

Q76: What is the longitudinal number of Indian Standard Time (IST)?

Ans: 82.5 East

Q77: How many longitudes are passing through India?

Ans: 30

Q78: Which imaginary line divides India into two equal parts?

Ans: Tropic of Cancer

Q79: What is the total Frontier length of India?

Ans: 15200 kms approx

Q80: Name the four states of India that touches Pakistan border?

Ans: Jammu and Kashmir, Punjab, Gujarat, and Rajasthan

Q81: Which is the largest district in India by area?

Ans: Kutch (45,674 sq km)

Q82: Which is the smallest district of India by area?

Ans: Mahe (9 sq km in Pondicherry)

Q83: Which state has the highest literacy rate in India?

Ans: Kerala (93.91%)

Q84: Which State has the lowest literacy rate in India?

Ans: Bihar (63.82%)

Q85: Indian standard time is ahead of Greenwich Mean Time by?

Ans: 5.30 Hours

Q86: Indian standard time is taken from which place?

Ans: Naini near Allahabad ( Uttar Pradesh)

Q87: Which neighboring country of India shares its longest boundary?

Ans: Bangladesh (4096 km)

Q88: What is the total number of state and union territories of India?

Ans: 29 states and 7 union territories

Q89: Telangana is formed by separation from which state?

Ans: Andhra Pradesh

Q90: Tropic of Cancer passes through how many states?

Ans: 8 (Gujarat, Rajasthan, Madhya Pradesh, Chhattisgarh, Jharkhand, West Bengal, Tripura, Mizoram)

Q91: Where in India first metro rail was started?

Ans: Kolkata (24th October 1984)

Q92: Which state of India touches the maximum number of neighboring states?

Ans: Uttar Pradesh (8 states)

Q93: Name the only state of India touching the border of Afghanistan?

Ans: Jammu and Kashmir

Q94: Who was the first Indian astronaut to go to space?

Ans: Rakesh Sharma ( 2nd April 1984)

Q95: What is the name of the international boundary between India and Afghanistan?

Ans: Durand Line

Q96: In which state Pir Panjal pass is located?

Ans: Jammu Kashmir

Q97: Who was the first Indian woman to go to space?

Ans: Kalpana Chawla (19th November 1997)

Q98: In which state Rohtang Pass is situated?

Ans: Himachal Pradesh

Q99: Which Indian state is known as “Land of five rivers”?

Ans:Punjab (Jhelum, Chenab,, Ravi, Sutlej, and Beas)

Q100: Jawahar Tunnel is situated in which pass?

Ans: Banihal pass

Similar Posts:

Leave a Comment