A Tiger in the Zoo Question Answer [Class 10]

Rate this post
BoardCBSE
TextbookNCERT
ClassClass 10
SubjectEnglish
ChapterChapter 3
Chapter NameA Tiger in the Zoo
AuthorLeslie Norris
A Tiger in the Zoo Question Answer

A Tiger in the Zoo Question Answer

Q1: Read the poem again and work in pairs or groups to do the following tasks.

(i) Find the words that describe the movements and actions of the tiger in the cage and in the wild. Arrange them in two columns.

Ans:

In the CageIn the Wild
StalksLurking in shadow
Few steps of his cageSliding through long grass
Quiet rageSnarling around houses
Locked in concrete cellBaring his white fangs his claws
Stalking-the length of his cageTerrorising the village
He hears the last voice
Stares at the brilliant stars

(ii) Find the words that describe the two places and arrange them in two columns.

CageWild
Few steps of his cageShadow, Long grass, Water
Locked,Concrete cellHoe, Plump deer
Behind bars, VisitorsHouses at jungle’s edge
Patrolling carsVillage

The poet uses these words to create an appropriate contrast. This contrast is between the cage and the jungle. The poet is able to create perfect pictures of these places in a real sense. These show the life of the tiger in a cage and in a jungle.

Q2: Notice the use of a word repeated in lines such as these:

(i) On pads of velvet quiet, In his quiet rage

(ii) And stares with his brilliant eyes, At the brilliant stars.

What do you think is the effect of this repetition?

See also  Strong Roots Question Answer [2022-2023]

Ans: “:Repetition” is a poetic device that is used by the poet to amplify the intensity of the tiger’s rage and his helpless condition. “Velvet quiet” refers to the velvet pads of the tiger, which cannot run. They can only walk that too in a limited space in the cage. The use of “quiet rage” indicates the anger and rage that is growing inside the tiger as it wants to go back into the forest and attack a deer, but the rage is quiet as he is locked in the cageand is helpless. The repetition of the word “quiet” has brought immense beauty to the lines. The tiger stares at the brilliant stars with his brilliant eyes dreaming about how beautiful his life could be in the forest. The repetition thus, gives a beautiful effectt to the poem.

Q3: Are zoos necessary for the protection or conservation of some species of animals? Are they useful for educating the public? Are there alternatives to zoos?

Ans: Several species of animals are on the verge of extinction. Even tigers and lions are not safe in the forest due to poaching that is done for trade, etc. Zoos are safe and can also be used to educate the public about the importance of wild animals and their role in maintaining the ecological balance. Wildlife sanctuaries, reserves and national parks are some alternatives to zoos. These not only help in the protection and conservation of these species, but also provide them with a natural habitat.

A Tiger in the Zoo-Short Question Answer

Q1: Who is “he” here? How does he walk?

See also  Natural Vegetation and Wildlife Class 9 Questions Answers [Class 9 Geography Chapter 5]

Ans: Here “he” is the tiger. He walks with the pride.

Q2: What emotion does he show?

Ans: He shows anger.

Q3: What does pads of velvet mean?

Ans: “Pads of velvet” means animal’s soft soles.

Q4: Name the poem and the poet

Ans: Poem– A Tiger in the Zoo, Poet – Lesile Norris.

Q5: How should the tiger walk through the grass?

Ans: The tiger should lurk in the shadow to hunt for food.

Q6: Why should the tiger lurk in the shadow?

Ans: The tiger should lurk in the shadow to hunt for food.

Q7: Who passes near the water hole?

Ans: The fat deer pass near the water hole.

Q8: Where should the tiger hide to himself?

Ans: The tiger should hide to himself neat the water hole.

Q9: What should he be doing near the houses?

Ans: He should be snarling near the houses.

Q10: Where are the houses situated?

Ans: These houses are at the edge of the jungle.

Q11: How would he terrorise the villagers?

Ans: He would terrorise the villagers by showing his fangs and claws.

Q12: In what kind of a cell is he locked?

Ans: He is locked in a concrete cell.

Q13: Who is being ignored?

Ans: Visitors are being ignored.

Q14: Whose strength is behind the bars?

Ans: The strength of the locked animal is behind the bars.

Q15: What sound does the tiger hear at night?

Ans: The tiger hears the sound of patrolling cars at night.

Q16: How do his eyes look?

See also  The Black Aeroplane Summary (CBSE Class 10) By Fredrik Forsyth

Ans: His eyes look brilliant.

Q17: At what does he look at night?

Ans: He looks at shining stars at night.

Q18: What can be said about the stripes on his body?

Ans: The stripes on his body are clearly visible.

Q19: Where is the tiger now?

Ans: Tiger is in the cage.

Q20: Why is he in his quiet rage?

Ans: He is unhappy and angry but controls his rage quietly.

Leave a Comment