Chemical Coordination And Integration MCQ

Rate this post
Chemical Coordination And Integration MCQ

Chemical Coordination And Integration MCQ

Q1 : Which hormone causes dilation of blood vessels, increased oxygen consumption and glucogenesis?

(a) ACTH

(b) Glucagon

(c) Adrenalin

(d) Insulin

Answer: Adrenalin

Q2 : Which one of the below option is not a second messenger in hormone action?

(a) cGMP

(b) cAMP

(c) Calcium

(d) Sodium

Answer: Sodium

Q3 : A steroid hormone which regulates glucose metabolism is-

(a) Cortisone

(b) Corticosterone

(c) 11-deoxycorticosterone

(d) Cortisol

Answer: Cortisol

Q4 : Sertoli cells are regulated by the pituitary hormone known as-

(a) LH

(b) GH

(c) FSH

(d) Prolactin

Answer: FSH

Q5 : Tadpoles of frogs can be made to grow as giant sized tadpoles, if they are:

(a) Administered large amounts of thyroxine

(b) Reared on a diet rich in both egg yolk and glucose

(c) Reared on a diet plentiful in egg yolk

(d) Administered antithyroid substance like thiourea

Answer: Administered antithyroid substance like thiourea

Q6 : The blood calcium level is lowered by the deficiency of-

(a) Parthormone

(b) Both Calcitonin and Parathormone

(c) Calcitonin

(d) Thyroxine

Answer: Parthormone

Q7 : Which one of the following pairs of organs includes only the endocrine glands?

(a) Parathyroid and Adrenal

(b) Thymus and Testes

(c) Adrenal and Ovary

(d) Pancreas and Parathyroid

Answer: Parathyroid and Adrenal

Q8 : In human adult females oxytocin:-

(a) Stimulates growth of mamary glands

(b) Is Secreted by anterior pituitary

(c) Stimulates pituitary to secrete vasopressin

(d) Causes strong uterine contractions during parturition

Answer: Causes strong uterine contractions during parturition

Q9 : Toxic agents present in food which interfere with thyroxine synthesis lead to the development of:

(a) Thyrotoxicosis

(b) Cretinism

(c) Simple Goitre

(d) Toxic Goitre

Answer: Simple Goitre

Q10 : Which one of the following pairs is incorrectly matched?

(a) Insulin-Diabetes mellitus(disease)

(b) Somatostatin-Delta cells(source)

(c) Corpus luteum-Relaxin(secretion)

(d) Glucagon-Beta cells(source)

Answer: Corpus luteum-Relaxin(secretion)

Q11 : Which one of the below pairs of hormones are the examples of those that can easily pass through the cell membrane of the target cell and bind to a receptor inside it(mostly in the nucleus):-

(a) Cortisol, testosterone

See also  Power Plant Engineering MCQ

(b) Insulin, glucagon

(c) Somatostatin, oxytocin

(d) Thyroxin, Insulin

Answer: Cortisol, testosterone

Q12 : Which one of the below is now being commercially produced by biotechnological procedures?

(a) Insulin

(b) Quinine

(c) Morphine

(d) Nicotine

Answer: Insulin

Q13 : Signals from fully developed foetus and placenta ultimately lead to parturition which requires the release of:

(a) Oxytocin from foetal pituitary

(b) Oxytocin from maternal pituitary

(c) Oestrogen from placenta

(d) Relaxin from placenta

Answer: Oxytocin from maternal pituitary

Q14 : A Pregnant female delivers a baby who suffers from stunted growth, mental retardation, low intelligence quotient and abnormal skin. This is the result of:

(a) Cancer of the thyroid gland

(b) Over secretion of pars distalis

(c) Deficiency of iodine in diet

(d) Low secretion of growth hormone

Answer: Deficiency of iodine in diet

Q15 : Which one of the below is not a steroidal hormone?

(a) Testosterone

(b) Cortisol

(c) Progesterone

(d) Insulin

Answer: Insulin

Q16 : Which of the below causes an increase in sodium reabsorption in the distal convoluted tubule?

(a) Decrease in aldosterone levels

(b) Decrease in antidiuretic hormone levels

(c) Increase in aldosterone levels

(d) Increase in antidiuretic hormone levels

Answer: Increase in aldosterone levels

Q17 : Hormone responsible for the secretion of milk after parturition is:-

(a) LH

(b) ACTH

(c) ICSH

(d) Prolactin

Answer: Prolactin

Q18 : Which one of the below hormones is not involved in sugar metabolism?

(a) Insulin

(b) Aldosterone

(c) Cortisone

(d) Glucagon

Answer: Aldosterone

Q19 : Which one of the below hormones synthesised elsewhere, is stored and released by the master gland?

(a) Prolactin

(b) Melanocyte stimulating hormone

(c) Luteinizing hormone

(d) Antidiuretic hormone

Answer: Antidiuretic hormone

Q20 : Which of the below is not derived from cholesterol?

(a) Vitamin-D

(b) Sex hormone

(c) Bile juice

(d) Insulin

Answer: Insulin

Q21 : GnRH from hypothalamus reaches anterior pituitary through-

(a) Lymph vessels

(b) Axon

(c) Nuclei

(d) Blood vessels

Answer: Blood vessels

Q22 : Which of the below pairs of hormones are not antagonistic (having opposite effects) to each other?

(a) Parathormone- Calcitonin

(b) Relaxin- Inhibin

See also  Top 50 Computer Networking MCQ (Multiple Choice Questions)

(c) Insulin- Glucagon

(d) Aldosterone- Atrial Natriuretic Factor

Answer: Relaxin- Inhibin

Q23 : The posterior pituitary gland is not a ‘true’ endocrine gland because-

(a) It is under the regulation of hypothalamus

(b) It is provided with a duct

(c) It secretes enzymes

(d) It only stores and releases hormones

Answer: It only stores and releases hormones

Q24 : Effect of thyroxine on B.M.R. is-

(a) Uncertain

(b) Decrease

(c) No effect

(d) Increase

Answer: Increase

Q25 : Adrenal cortex produces-

(a) Aldosterone

(b) Adrenaline

(c) Epinephrine

(d) Calcitonin

Answer: Aldosterone

Q26 : Neurohypohysis secretes-

(a) Oxytocin and estrogen

(b) Vasopressin and oxytocin

(c) Vasopressin and growth hormone

(d) Vasopressin and estrogen

Answer: Vasopressin and oxytocin

Q27 : Glucagon is produced by-

(a) Oxyntic cells

(b) Peptic cells

(c) Alpha cells

(d) Beta cells

Answer: Alpha cells

Q28 : Female sex hormone is-

(a) Androgen

(b) Insulin

(c) Adrenaline

(d) Estrogen

Answer: Estrogen

Q29 : Function of Enterogastrone is-

(a) Inhibition of gastric secretion

(b) Regulation of bile flow

(c) Stimulation of pancreatic flow

(d) Stimulation of gastric secretion

Answer: Inhibition of gastric secretion

Q30 : Pancreatic secretion is stimulated by

(a) Secretin

(b) Enterogastrone

(c) Duocrinin

(d) Cholecystokin-pancreozymin

Answer: Cholecystokin-pancreozymin

Q31 : Progesterone is secreted by-

(a) Thymus

(b) Corpus Luteum

(c) Thyroid

(d) Testis

Answer: Corpus Luteum

Q32 : Insulin is secreted by

(a) Pituitary

(b) Islets of Langerhans

(c) Adrenals

(d) Thyroids

Answer: Islets of Langerhans

Q33 : Diabetes is a disease in which urine contains-

(a) Fat

(b) Salt

(c) Protein

(d) Sugar

Answer: Sugar

Q34 : Which of the following is correct-

(a) Insulin & Glucagon are secreted by different cells and have opposite effect

(b) Insulin & Glucagon are secreted by same cells

(c) Insulin & Glucagon are secreted by different cells

(d) None of the above

Answer: Glucagon and insulin are secreted by different cells and have opposite effect

Q35 : Ca2+ level is controlled by-

(a) Pituitary

(b) Thyroid

(c) Thyroid and parathyroids

(d) Hypothalamu

Answer: Thyroid and parathyroids

Q36 : Iodine is present in the secretion of

(a) Pancreas

See also  DBMS MCQ [Mcq on Database Management System]

(b) Adrenal

(c) Thyroids

(d) Pituitary

Answer: Thyroids

Q37 : Which one is not secreted by pituitary?

(a) F.S.H.

(b) A.C.T.H

(c) Thyroxine

(d) G.H.

Answer: Thyroxine

Q38 : Which gland is often referred in connection with AIDS-

(a) Thyroid

(b) Pancreas

(c) Thymus

(d) Adrenal

Answer: Thymus

Q39 : Reabsorption of water in distal parts of kidney tubules/urine concentration is controlled by-

(a) Relaxin

(b) Oxytocin

(c) Vasopressin/ADH

(d) Calcitonin

Answer: Vasopressin/ADH

Q40 : Glucagon produced by a-cells of islets of Langerhans-

(a) Decrease concentration of glucose in blood

(b) Converts glucose to glycogen

(c) Converts glycogen to glucose

(d) None of these

Answer: Converts glycogen to glucose

Q41 : Endocrine gland for combating emergency is

(a) Parthyroid

(b) Adrenal cortex

(c) Adrenal medulla

(d) Pancreas

Answer: Adrenal medulla

Q42 : Hormones involved in carbohydrate metabolism are

(a) Insulin, glucagon, epinephrine and parathormone

(b) Insulin, glucagon, glucocorticoid and calcitonin

(c) Insulin, glucagon, epinephrine and glucocorticoid

(d) Insulin, glucagon, Norepinephrine and melatonin

Answer: Insulin, glucagon, epinephrine and glucocorticoid

Q43 : Blood calcium level is increased by administration of

(a) Thyroxine

(b) Calcitonin

(c) Glucagon

(d) Parathormone

Answer: Parathormone

Q44 : Which hormone facilitates child birth?

(a) FSH

(b) Prolactin

(c) LH

(d) Oxytocin

Answer: Oxytocin

Q45 : Parathormone deficiency cause-

(a) Hypercalcemia

(b) Goitre

(c) Hypocalcemi

(d) All the above

Answer: Hypocalcemi

Q46 : FSH is involved in-

(a) Ovulation

(b) Control of blood sugar

(c) Growth

(d) Spermatogenesis

Answer: Spermatogenesis

Q47 : Insulin is-

(a) Steroid

(b) Amine Hormone

(c) Vitamin

(d) Proteinaceous hormone

Answer: Proteinaceous hormone

Q48 : GH controls growth through-

(a) mRNA

(b) rRNA

(c) tRNA

(d) None of the above

Answer: mRNA

Q49 : Epinephrine is-

(a) Cholinergic

(b) Andrenergic

(c) Both 1 and 2

(d) None of the above

Answer: Andrenergic

Q50 : Pituitary gland found in-

(a) Brain

(b) Trachea

(c) Abdomen

(d) Gonads

Answer: Brain

Leave a Comment