My Mother At Sixty Six MCQ [Class 12 English]

5/5 - (1 vote)
My Mother At Sixty Six MCQ

My Mother At Sixty Six-MCQ

Q1 : Who is the author of this poem?

(a) William Wordsworth

(b) John Keats

(c) Rudyard Kipling

(d) Kamala Das

Answer: Kamala Das

Q2 : What is her work known for?

(a) For popularity

(b) For the expressions used

(c) For its originality, versatility and flavor of the soil

(d) For its style

Answer: For its originality, versatility and flavor of the soil

Q3 : In which of these languages has kamala Das written stories and novels?

(a) English and Malayalam

(b) English and Tamil

(c) English and Urdu

(d) English and Hindi

Answer: English and Malayalam

Q4 : What is the kind of ache & pain that the author feels?

(a) Children screaming at her

(b) Headache

(c) Losing her mother

(d) Heart attack

Answer: Losing her mother

Q5 : Identify the poem’s poetic devices.

(a) Alliteration

(b) Metaphor

(c) Simile

(d) All of these

Answer: All of these

Q6 : Which poetic device is ‘Trees sprinting’?

(a) Personification

(b) Simile

(c) Metaphor

(d) Alliteration

Answer: Personification

Q7 : What is the significance of the title My Mother at sixty-six?

(a) Poet’s fear of moving fast

(b) 66th birthday celebration of poet’s mother

(c) Poet’s aging mother

(d) All of these

Answer: Poet’s aging mother

Q8 : Whose house was the poet leaving?

(a) Her own house

(b) Her husband’s

(c) Parent’s house

(d) In-law’s

Answer: Parent’s house

Q9 : What is the poem’s major idea?

(a) Lack of strength

(b) Painful old age

(c) Carelessness of a daughter

(d) Discoloration of skin

See also  Aunt Jennifer's Tigers Summary (CBSE Class 12) By Adrienne Rich

Answer: Painful old age

Q10 : What was the expression of the poet’s face while parting from her mother?

(a) Smiling

(b) Sad

(c) Crying

(d) She was expressionless

Answer: Smiling

Q11 : What did the author realize with pain?

(a) Old age is pleasant

(b) Her mother’s appearance like a corpse

(c) Her mother is happy

(d) Her mother must visit a dermatologist

Answer: Her mother’s appearance like a corpse

Q12 : What is the familiar ache?

(a) Her Duties

(b) Her early anxiety about losing her mother

(c) Her helplessness

(d) Her mother’s weak health

Answer: Her early anxiety about losing her mother

Q13 : What do the running trees signify?

(a) Speed moving appearance

(b) From childhood until old age, human life is undergoing rapid transformation.

(c) Fast moving appearance

(d) None

Answer: From childhood until old age, human life is undergoing rapid transformation.

Q14 : Which of these is an instance of repetition used in the poem?

(a) Amma

(b) Fear

(c) Smile

(d) None of these

Answer: Smile

Q15 : What does ‘ashen face’ signify?

(a) To show ugly face

(b) Color of face

(c) Face covered with ash

(d) Lifeless & pale face of poet’s mother

Answer: Lifeless & pale face of poet’s mother

Q16 : What do the parting words “see you soon Amma” signify?

(a) She is in a hurry

(b) Her carelessness

(c) She bids goodbye like this

(d) Her optimistic farewell full of cheerfulness

Answer: Her optimistic farewell full of cheerfulness

Q17 : What does the author notice outside the car?

(a) Other vechicles

See also  The Tiger King Summary (CBSE CLASS 12) By Kalki

(b) Sprinting trees and running children

(c) Schools and roads

(d) Many people on the road

Answer: Sprinting trees and running children

Q18 : What does the author smile signify in the poem?

(a) She has to do her duty 1st

(b) Her assurance to her mother and helplessness inside

(c) She is a loving daughter

(d) She had a responsibility

Answer: Her assurance to her mother and helplessness inside

Q19 : What is the poem’s theme, and how universal is it?

(a) To show old age

(b) Death is a truth

(c) Everyone is happy

(d) Life is a reality

Answer: Death is a truth

Q20 : Quote an example of a simile used in the poem?

(a) Like that of a corpse

(b) The merry children

(c) Familiar ache

(d) Wan and pale

Answer: Like that of a corpse

Leave a Comment