DBMS MCQ [Mcq on Database Management System]

Rate this post

A database management system is a system that contains all the tools to manage a database. It provides tools to organize and maintain a database, and to get data into and out of that database. They are typically used to store, organize, and access data in a database, but they can also be used to manage other pieces of software. Different database management systems are used for specific purposes. In general, database management systems are used for storing and managing large amounts of data. These systems may also be used for the management of data in relational data bases, and for the manipulation of the data in such data bases.

MCQ on DBMS (Database Management System)

1) Which of the following is typically employed for duties like building the relations’ organisational structure and deleting relations?

  1. DML(Data Manipulation Language)
  2. Query
  3. Relational Schema
  4. DDL(Data Definition Language)

Answer: (4) DDL(Data Definition Language)

2) Which of these fixed roles may we utilise to add or remove user IDs?

a. db_setupadmin

b. db_securityadmin

c. db_accessadmin

d. db_sysadmin

Answer: (c) db_accessadmin

3) How do you define one-to-many relationships?

  1. One class may have many teachers
  2. One teacher can have many classes
  3. Many classes may have many teachers
  4. Many teachers may have many classes

Answer: (2) One teacher can have many classes

4) Which of the following allows you to insert, remove, and alter tuples in the database as well as query information from it?

  1. DML(Data Manipulation Language)
  2. DDL(Data Definition Language)
  3. Query
  4. Relational Schema

Answer: (1) DML(Data Manipulation Language)

5. How do we substitute another sign for the except?

a. ~

b. ¬

c. V

d. ^

Answer: (b) ¬

6. What other term would you use to describe a weak entity?

a. Dominant

b. Owner

c. Child

d. All of the above

Answer: (c) Child

7.  Assume that relation X (M, N, O, P, Q) has the functional dependencies shown below:

MNO -> PQ and

P -> MN

There would be the following total superkeys for X:

a. 12

b. 10

c. 7

d. 2

Answer: (b) 10

8. Fifth Regular form is focused on:

a. Join dependency

b. Domain-key

c. Multivalued dependency

d. Functional dependency

Answer: (a) Join dependency

9. A password is not necessary for the ____  system to access the internet.

a. Response

b. Challenge-response

c. Manipulation

d. Readable

Answer: (b) Challenge-response

10. A log switch can be compelled by employing:

a. ALTER SYS LOG FILES

b. ALTER SYSTEM SWITCH LOGS

c. ALTER SYSTEM LOG

See also  Java MCQ with Answers [2023]

d. ALTER SYSTEM SWITCH LOGFILE

Answer: (d) ALTER SYSTEM SWITCH LOGFILE

11. When bouncing back from a failure:

a. Each pair of physical bricks is examined.

b. A specific pair of physical blocks are examined.

c. The initial physical block pair is examined.

d. none of the above

Answer: (a) Each pair of physical bricks is examined.

12. Utilising optical disk technology are:

a. RAID

b. A laser beam

c. DAT

d. Helical scanning

Answer: (a) RAID

13. In a B+ tree, the node that points in the direction of another node is called:

a. External node

b. Leaf node

c. Internal node

d. Final node

Answer: (c) Internal node

14) The term”________” refers to a substantial accumulation of information or data gathered from numerous sources.

  1. Data Management
  2. Data Mining
  3. Data Warehouse
  4. Both B and C

Answer: (3) Data Warehouse

15) Which of the following techniques can be applied to extract or filter data and information from the data warehouse?

  1. Data redundancy
  2. Data recovery tool
  3. Data mining
  4. Both B and C

Answer: (3) Data mining

16) Which of the following describes duplicates of the same data (or information) taking up memory space in different locations?

  1. Data Repository
  2. Data Inconsistency
  3. Data Mining
  4. Data Redundancy

Answer: (4) Data Redundancy

17. The protocol locking in crab runs like follows:

a. down the tree, back up

b. up the tree, back down

c. down the tree, releases

d. up the tree, releases

Answer: (a) down the tree, back up

18. The first commercially available microprocessor chip had the following name:

a. Intel 4004

b. Intel 639

c. Intel 308

d. Motorola 33

Answer: (a) Intel 4004

19. The simplest approach for us to change control is when the old primary transmits _________  to the old backup site.

a. Redo logs

b. Primary Logs

c. Undo Logs

d. All of the above

Answer: (b) Primary Logs

20. The complexity of a linear search algorithm would be:

a. O(n2)

b. O(n log n)

c. O(n)

d. O(log n)

Answer: (c) O(n)

21) The phrase “Data” describes:

  1. Information is represented electronically ( or data)
  2. Basic information
  3. Row Facts and figures
  4. Both A and C

Answer: (3) Row Facts and figures

22) The ______  of a connection refers to its rows.

  1. Degree
  2. Tuples
  3. Entity
  4. All of the above

Answer: (4) All of the above

23) Which of the following phrases describes how many tuples there are in a relation?

  1. Entity
  2. Column
  3. Cardinality
  4. None of the above

Answer: (3) Cardinality

See also  Chemical Coordination And Integration MCQ

24) Which of the following is a sort of command for data manipulation?

  1. Create
  2. Alter
  3. Delete
  4. All of the above

Answer: (3) Delete

25) Which of the aforementioned instructions falls under the category of Data Definition language commands?

  1. Create
  2. Update
  3. Delete
  4. Merge

Answer: (1) Create

26) Which of the following describes a top-down strategy where the higher level of the entity can be split into two lower sub-entities?

  1. Aggregation
  2. Generalisation
  3. Specialization
  4. All of the above

Answer: (3) Specialization

27) Which of the following best describes how various lesser entities are gathered (or integrated) into one higher-level entity?

  1. Specialization
  2. Generalization
  3. Aggregation
  4. None of the above

Answer: (2) Generalization

28) Every tuple that has been partitioned into fields in a relational database is referred to as the_____.

  1. Queries
  2. Domains
  3. Relations
  4. All of the above

Answer: (2) Domains

29) TCL is an acronym for 

  1. Ternary Control Language
  2. Transmission Control Language
  3. Transaction Central Language
  4. Transaction Control Language

Answer: (4) Transaction Control Language

30) Which of the following can also be referred to as a “attribute” in a relational table?

  1. Entity
  2. Row
  3. Column
  4. Both B &C

Answer: (3) Column

31) Which of the following describes how many attributes there are in a relation?

  1. Degree
  2. Row
  3. Column
  4. All of the above

Answer: (1) Degree

32) Which of the following is utilized by application applications to ask the database management system for information?

  1. Data Manipulation language
  2. Data Definition Language
  3. Data Control Language
  4. All of the above

Answer: (1) Data Manipulation language

33) Which of the subsequent commands should you use to delete an existing row from a table?

  1. Delete
  2. Update
  3. Insert
  4. None of the above

Answer: (1) Delete

34) Which of the subsequent instructions is used to permanently store any transaction into the database?

  1. Commit
  2. Rollback
  3. Savepoint
  4. None of the above

Answer: (1) Commit

35) What command is used to remove (or delete) a relation from the SQL database?

  1. Delete
  2. Drop
  3. Remove
  4. All of the above

Answer: (2) Drop

36) Which of the subsequent commands is used to return the database to the condition it was in just before it was committed?

  1. Savepoint
  2. Rollback
  3. Commit
  4. Both A & B

Answer: (2) Rollback

37) When it comes to creating and maintaining databases, the database management system may be thought of as a collection of           .

  1. Translators
  2. Programs
  3. Keys
  4. Language activity

Answer: (2) Programs

38) What does the phrase “DFD” mean?

  1. Data file diagram
  2. Data flow document
  3. Data flow diagram
  4. None of the above
See also  [MCQ] Introduction to Computer Online Test

Answer: (3) Data flow diagram

39) Which of the following describes the gathering of data that is kept in a database at a particular time?

  1. Independence
  2. Instance of the database
  3. Schema
  4. Data domain

Answer: (2) Instance of the database

40) SQL is the acronym for

  1. Standard query language
  2. Sequential query language
  3. Structured query language
  4. Server-side query language

Answer: (3) Structured query language

41) Data independence is referred to as…

  1. Programs do not contain any of the defined data.
  2. The logical characteristics of the data are independent of programs.
  3. Programs are independent of the data’s physical characteristics.
  4. Both B & C

Answer: (4) Both B & C

42) How does relation calculus work?

  1. It is a kind of procedural language
  2. It is a non-procedural language
  3. It is a high-level language
  4. It is Data Definition language

Answer: (2) It is a non-procedural language

43) Which of the following describes the entire database’s content?

  1. Conceptual view
  2. Physical view
  3. Internal view
  4. External view

Answer: (1) Conceptual view

44) What function does the DML serve?

  1. Addition of new structure in the database
  2. Manipulation & processing of the database
  3. Define the physical components of the database system.
  4. All of the above

Answer: (2) Manipulation & processing of the database

45) A database’s architecture can be thought of as the        .

  1. Oral database connectivity
  2. Oracle database connectivity
  3. Open database connectivity
  4. Object database connectivity

Answer: (3) Open database connectivity

46) In the relation model, the relations are frequently referred to as ______________.

  1. One level
  2. Two-level
  3. Three-level
  4. Four level

Answer: (3) Three-level

47) The relations are typically referred to as ___________  in the relation model.

  1. Tuples
  2. Attributes
  3. Rows
  4. Tables

Answer: (4) Tables

48) The general purpose of the Database Management Query language is the __________.

  1. Support end-users who use English like commands
  2. Specifying the structure of the database
  3. Support with the creation of sophisticated software applications
  4. All of the above

Answer: (4) All of the above

49) Which of the following keys represents the connections between the tables most frequently?

  1. Primary key
  2. Foreign key
  3. Secondary key
  4. None of the above

Answer: (2) Foreign key

50) Which level among the following is regarded as being closed to end users?

  1. Internal Level
  2. External Level
  3. Conceptual Level
  4. Physical Level

Answer: (2) External Level

Leave a Comment