Latest Government Jobs updates 2023
500+ Essay Ideas & Topics
500+ Advantages and Disadvantages Topics
500+Topics for Speech in English

Power Plant Engineering MCQ

Rate this post

Power plant engineering is a branch of engineering that is concerned with the design, construction and operation of large, thermodynamic machines that convert heat into mechanical work. The main purpose of a power plant engineer is to ensure that the end product is safe and efficient. Power plant engineering is an important engineering discipline, as the process of designing, constructing and operating a power plant is complex, and the consequences of the project can have significant impact on a nation’s economy. Power plant engineers need to be familiar with a wide variety of topics, including the process of converting heat into mechanical energy, the combustion of fossil fuels, and the management of hydroelectric generators.

Power Plant Engineering MCQ

1) What is a hydropower plant?
a) Mechanical energy from the stagnant water currents
b) Electrical energy from the moving water currents
c) Potential energy from the water currents
d) Electrical energy from the moving water currents

Answer- b

2) What is a power plant?
a) industrial facility that uses primary energy to produce mechanical energy
b) industrial facility that uses secondary energy to produce mechanical energy
c) industrial facility that uses primary energy to produce electricity
d) industrial facility that uses secondary energy to produce electricity

Answer- c

3) The commercial sources of energy are

a) fossil fuels, hydropower & nuclear energy
b) solar, wind & biomass
c)  wood, animal wastes & agriculture wastes
d) none of the above

Answer- a

4) In India largest thermal power station is situated at

a) Assam
b) Chandrapur
c) Sarni
d) Neyveli

Answer- b

5) The % 02 by volume in atmosphere air is:

See also  Top 50 Computer Networking MCQ (Multiple Choice Questions)

a) 79%
b) 23%
c) 77%
d) 21%

Answer- d

6) India 1st nuclear power plant was installed at

a) Uttarakhand
b) Kota
c) Tarapore
d) none of the above

Answer- c

7) In regenerative cycle feed water is heated by……..

a) Heaters
b) Exhaust gas
c) Draining steam from the turbine
d) All of the above

Answer-d

8) Within the boiler, the steam has highest temperature in

a) water tubes.
b) water drum.
c) water walls.
d) super-heater

Answer-d

9) Steam is superheated in arrangement to

a) avoid very high temperature in the last stage of the turbine.
b) lower initial condensation losses.
c) improve Rankine cycle efficiency.
d) all of the above.

Answer-d

10) Air pre-heater in a steam power plant work as a

a) raises the temperature of the furnace gases.
b) improves combustion rate.
c) recovers the heat from the flue gases leaving the economizer.
d) all of the above.

Answer-d

11) Pipes carrying steam are usually made-up of

a) Steel
b) Aluminium
c) Cast iron
d)Copper

Answer- a

12) Pulverised fuel is used as a

a) Obtaining fuel
b) Saving fuel
c) Better burning
d) for economy

Answer- c

13) Alternators are rated as

a) kVAR
b) kW
c) HP
d) kVA

Answer- d

14) Minimum amount of fuel is required

a) Diesel power plant
b) Hydro electric power plant
c) Nuclear power plant
d) Thermal power plant

Answer- b

15) Fan is situated in induced draught

a) At the of chimney
b) Anywhere
c) Near bottom of furnace
d) Near bottom of chimney

Answer- d

16) In a power station ‘Load Center’ indicates-

a) Center of gravity of electrical system
b)  Center of coal fields
c) Corner of power plant
d) Center of maximum load of equipments

See also  Chemical Coordination And Integration MCQ

Answer- a

17) Surge tank is for the cover of-

a) Headworks
b) Penstock
c) Dam
d) Spillways

Answer- b

18) Belt conveyer can be used to carry coal at inclinations up-to

a) 90 degree
b) 75 degree
c) 30 degree
d) 35 degree

Answer- c

19) Name the system that is significant employed for the disposal of fly ash

a) Steam jet system
b) Hydraulic
c) Both(a)&(b)
d) Pneumatic

Answer- d

20) The pressure at the furnace is very low incase of-

a) Balanced draught system
b) forced draught system
c) Natural draught system
d) induced draught system

Answer- a

21) Compounding of steam turbine is done to

(a) lower the work done
(b) increasing the rotor speed
(c) lower the rotor speed
(d) balancing the turbine

Answer- c

22) The proper hint of incomplete combustion is

(a) high temperature of flue gases
(b) the smoking exhaust from chimney
(c) high CO2 content in flue gases at exit
(d) high CO content in flue gases at exit

Answer- d

23) A steam power station need space

(a) less than diesel power station
(b) equal to diesel power station
(c) more than diesel power station
(d) all of the above

Answer- c

24) Economiser can be use to heat

(a) flue gases
(b) air
(c) both (a) & (b)
(d) feed water

Answer- d

25) Artificial draught is generated by

(a) fan or steam jet
(b) steam jet
(c) air fans
(d) all of the above

Answer- d

26) The artificial draught usually is designed to generate

(a) less chimney gas temperature
(b) less smoke
(c) more draught
(d) all of the above

Answer- d

27) The pressure at the furnace is lower in case of

See also  Java MCQ with Answers [2023]

(a) balanced draught system
(b) natural draught system
(c) induced draught system
(d) forced draught system

Answer- a

28) What’s Curtis turbine:

(a) velocity compounded impulse steam turbine
(b) reaction steam turbine
(c) pressure compounded impulse steam turbine
(d) pressure velocity compounded steam turbine

Answer- d

29) What’s Parson’s turbine:

(a) multi wheel reaction steam turbine
(b) pressure compounded steam turbine
(c) simple single wheel, impulse steam turbine
(d) simple single wheel reaction steam turbine

Answer- a

30) What’s Rateau steam turbine:

(a) velocity compounded impulse steam turbine
(b) pressure compounded impulse steam turbine
(c) pressure velocity compounded steam turbine
(d) reaction steam turbine

Answer- b

Leave a Comment

a to z