[MCQ] Introduction to Computer Online Test

introduction-to-computer-mcq-online-test

Q1 : The types of translator program is/are

a) Compilers

b) Assemblers

C) Interpreters

d) All of the above

Ans: d) All of the above

Q2 : It is a translator system program used to translate a high-level language program into a machine language program, but it translate and executes the complete program at one go-

a) Compilers

b) Assemblers

C) Interpreters

d) All of the above

Ans: a) Compilers

Q3 : A computer that operates on data which in the form of continuously variable physical quantities

a) Digital computer

b) Analog computer

C) Mechanical computer

d) None of these

Ans: b) Analog computer

Q4 : A computer intensive problem runs on a

a) Server

b) Main frame

c) Super computer

d) Super PC

Ans: c) Super computer

Q5 : Assembly languages is

a) A low-level Programming Language

b) High Level Programming Language

C) Machine Language

d) None of these

Ans: b) High Level Programming Language

Q6 : In Assembly language

a) Mnemonics are used to code operations

b) Alphanumeric symbols are used for addresses

c) Language lies between high-level language and machine language

d) All of the above

Ans: c) Language lies between high-level language and machine language

Q7 : The language used in a computer that is similar to the language of humans and is easy to understand is

a) High level language

b) Machine language

C) Assembly language

d) Object code

Ans: a) High level language

Q8 : What kind of computer could be found in a digital watch?

a) Mainframe computer

b) Super computer

c) Embedded computer

d) Notebook computer

Ans: c) Embedded computer

Q9 : Which is not a basic function of a computer?

a) Copy text

b) Accept input

c) Process data

d) Store data

Ans: a) Copy text

Q10 : The task bar is located

a) on the start menu

b) on the bottom of the screen

c) on the Quick Launch Toolbar

d) at the top of the screen

Ans: b) on the bottom of the screen

Q11 : Direct X is a ___________?

a) Computer part

b) Softwarethat drives Graphic hardware

c) User interface

d) None of these

Ans: b) Softwarethat drives Graphic hardware

Q12 : Generally you access the recycle Bin through an icon located___________.

a) on the desktop.

b) on the hard drive.

c) on the shortcut menu.

d) in the properties dialog box.

Ans: a) on the desktop.

Q13 : Editing a document consists of reading through the document you’ve created, making changes and then____________.

a) Printing it.

b) Correcting your errors.

c) Saving it.

d) Deleting it.

Ans:

Q14 : The main directory of a disk is called __________ directory.

a) root

b) sub

c) folder

d) network

Ans: a) root

Q15: A ___________ backup contains a copy of every program, data and system file of a computer.

a) Restoration

b) Bootstrap

c) Differential

d) Full

Ans: d) Full

Q16: Computer that is portable and converting and convenient for users who travel along with it is know as:

a) Super computers

b) Laptops

c) Mini computers

d) File servers

Ans: b) Laptops

Q17: The first computers were programmed using

a) Assembly language

b) Machine language

c) Source code

d) Object code

Ans: b) Machine language

Q18: How can user determine what programs are available on a computer?

a) checking the hard disk properties

b) viewing the installed programs during the booting process.

c) checking the Operating system for a list of installed programs.

d) checking the existing files saved on the disk.

Ans: c) checking the Operating system for a list of installed programs.

Q19: The collection of links throughout the Internet creates an interconnected network called the______?

a) WWW

b) Web

c) Software

d) Browser

Ans: a) WWW

Q20: A set of instructions telling the computer what to do called

a) Mentor

b) Instructor

c) Compiler

d) Program

Ans: d) Program

Q21: The____________ is the amount of data that a storage device can move from the storage medium to the computer per second

a) data transfer rate

b) data digitizing rate

c) date transfer rate

d) data access rate

Ans: c) date transfer rate

Q22: In the “C” language the function scan() reads

a) single character

b) character and strings

c) any possible number

d) any possible variable

Ans: d) any possible variable

Q23: Storage and memory differ with respect to which of the following characteristics?

a) Price

b) Speed

c) Reliability

d) Allofthese

Ans: d) Allofthese

Q24: Computer systems are comprised of____________

a) Hardware, programs, processors, procedures, and people.

b) Hardware, programs, information, people, and network.

c) Hardware, programs, information, people, and procedures

d) Hardware, software, procedures, data and information.

Ans: d) Hardware, software, procedures, data and information.

Q25: ­­­­­­­­­­­__________ is a when the more power-hungry components such as the monitor and the hard drive, are put in idle.

a) Hibernation

b) Power down

c) Standby mode

d) None of these

Ans: c) Standby mode

Q26: Something which easily understood instructions are said to be___________.

a) user friendly

b) information

c) icon

d) wordprocessing

Ans: a) user friendly

Q27: You organize the files by storing them in_______.

a) Archives

b) Folders

c) Indexes

d) Lists

Ans: b) Folders

Q28: What is the name of the series of Laptop computers manufactured by IBM called?

a) LapPad

b) Thinkpad

c) Aptiva

d) Notepad

Ans: b) Thinkpad

Q29: You can keep your personal files/folders in_________.

a) My Folder

b) My Documents

c) My Files

d) My Collection

Ans: b) My Documents

Q30: Nortel is a company into manufactures__________.

a) Software

b) Processors

c) Cables

d) Network equipment

Ans: d) Network equipment

Q31: A ________ contains specific rules and words that express the logical steps of an algorithm.

a) Programming language

b) Syntax

c) Programming structure

d) Logic Chart

Ans: a) Programming language

Q32: SCSI is a term related with__________.

a) Storage

b) Network data transfer

c) Keystroke rate

d) Picture resolution

Ans:

Q33: When data changes in multiple lists and all lists are not updates, this causes

a) Data repeat

b) Information overload

c) Duplicate data

d) Data inconsistency

Ans: d) Data inconsistency

Q34: Computers use the _______ number system to store data and perform calculations.

a) decimal

b) hexadecimal

c) octal

d) binary

Ans: d) binary

Q35: To access a mainframe or supercomputer, users often use a

a) terminal

b) mobile

c) desktop

d) handheld

Ans: a) terminal

Q36: Every component of your computer is either__________.

a) Software or Hardware

b) Application software or system software

c) Input device or Output device

d) None of these

Ans: a) Software or Hardware

Q37: ____________ is a set keywords, symbols, and a system of rules for constructing statements by which humans can communicate the instructions to be executes by a computer.

a) A computer program

b) An assemble

c) A programming language

d) Syntax

Ans:  b) An assemble

Q38: A ________ is a device that electronically process data, converting it to information.

a) algorithm

b) computer

 c) software

d) program

Ans: b) computer

Q39: The ________ is the term used to describe the window that is currently being used.

a) Web window

b) Active window

c) Display area

d) Word-pad window

Ans: b) Active window

Q40: A term associated with the comparison of processing speed of different computer system is______.

a) EFTS

b) MPG

c) NIPS

d) CPS

Ans: d) CPS (Cycle per second)

Q41: Which is not a basic function of a computer?

a) Accept & Process data

b) Transfer data

c) Store Data

d) Scan text

Ans: d) Scan text

Q42: The information you put into the computer is called _______

a) facts

b) files

c) data

d) directory

Ans: c) data

Q43: A complete electronic circuit with transistors and other electronic components on a small silicon chip is called a ________.

a) work station

b) CPU

c) magnetic disk

d) integrated circuit

Ans: d) integrated circuit

Q44: The instructions that tell a computer how to carry out the processing tasks are referred to as computer________.

a) programs

b) processors

c) inputdevices

d) memorymodules

Ans: ) programs

Q45: A _______ is a microprocessor-based computing device.

a) personalcomputer

b) mainframe

c) workstations

d) server

Ans: a) personalcomputer

Q46: In the information system concept, the output function involves _________.

a) Capturing and assembling elements that enter the system to be processed

b) Transforming process that converts that convert input into output

c) Transforming elements that have been produced by a transformation process to their ultimates destination

d) Monitoring and evaluating feedback to determine whether a system is moving towards the achievement of its goals

Ans: c) Transforming elements that have been produced by a transformation process to their ultimate destination

Similar Posts:

Leave a Comment