Lost Spring MCQ [Class 12 English Flamingo Chapter 2]

Rate this post
Lost Spring MCQ

Q1 : Who is the writer of lost spring?

(a) Arundhati Roy

(b) Anees Jung

(c) James Bond

(d) Sudha Murthy

Answer: (b) Anees Jung

Q2 : What does the author analyze in the story?

(a) Her works

(b) Rich people

(c) Poor children and their exploitation

(d) Garbage

Answer: (c) Poor children and their exploitation

Q3 : This story is an excerpt from which book of the writer?

(a) Breaking the silence

(b) Lost spring-stories of stolen childhood

(c) The song of India

(d) Unveiling India

Answer: (b) Lost spring-stories of stolen childhood

Q4 : What forces the children to live a life of exploitation?

(a) Parents

(b) Greed

(c) Extreme poverty

(d) Peers

Answer: (c) Extreme poverty

Q5 : What is the focused theme of the story Lost Spring?

(a) Saheb and Mukesh

(b) Garbage

(c) Pitiable poor children and their lost childhood

(d) Spring Season

Answer: (c) Pitiable poor children and their lost childhood

Q6 : According to the writer what was garbage for the parents?

(a) Means of survival

(b) Means of entertainment

(c) Means of Sorrow

(d) Means of joy

Answer: (a) Means of survival

Q7 : Who was Saheb?

(a) a ragpicker

(b) a shopkeeper

(c) a servant

(d) All of these

Answer: (a) a ragpicker

Q8 : According to the writer what was garbage for the children?

(a) Means of playing

(b) Means of entertainment

(c) Means of timepass

(d) a wonder

Answer: (d) a wonder

Q9 : What was Saheb looking for?

(a) toys

(b) gold

(c) coins

(d) eggs

Answer: (b) gold

Q10 : What is the meaning of Saheb-e-alam?

(a) Lord of the Universe

(b) Owner

(c) Rich man

(d) Poor man

Answer: (a) Lord of the Universe

Q11 : Why didn’t Saheb-e-alam attend school?

(a) wants to earn

(b) not interested

(c) wants to go for movie

(d) no money to pay fees

Answer: (d) no money to pay fees

Q12 : Why is writer calling garbage as ‘gold’ in the story?

(a) Because of gold in it

(b) Because of jewels in it

(c) Because of its encashment value

(d) Because of gems in it

Answer: (c) Because of its encashment value

Q13 : Where was Saheb employed?

(a) at a sweet shop

(b) at a tea stall in seemapuri

(c) at a jewellery shop

See also  The Rattrap Summary (CBSE Class 12) By Selma Lagerlof

(d) at a saree shop

Answer: (b) at a tea stall in seemapuri

Q14 : Name the birthplace of the writer?

(a) Kochi

(b) U.S.A

(c) Rourkela

(d) California

Answer: (c) Rourkela

Q15 : What do the boys appear like to the writer in the story?

(a) Morning birds

(b) Morning crows

(c) Evening crows

(d) Evening birds

Answer: (a) Morning birds

Q16 : What does the phrase “Lost Spring” represent?

(a) Lost age

(b) Lost blooming childhood

(c) Lost money

(d) Autumn season

Answer: (b) Lost blooming childhood

Q17 : Why did Saheb go through garbage dumps?

(a) To find a ten rupee note

(b) To find a rupee

(c) To find a silver coin

(d) All of these

Answer: (d) All of these

Q18 : Saheb hailed from which place?

(a) Greenfields of Dhaka

(b) Delhi

(c) Seemapuri

(d) None of these

Answer: (a) Greenfields of Dhaka

Q19 : Why did Saheb leave his house?

(a) To find friends

(b) To enjoy a life of leisure

(c) To go to college

(d) Because storm swept away his house and field

Answer: (d) Because storm swept away his house and fieldv

Q20 : What forced Saheb to be a ragpicker?

(a) Acute poverty

(b) Hard work

(c) Destiny

(d) People around him

Answer: (a) Acute poverty

Q21 : What does ‘Scrounging’ mean?

(a) Searching for

(b) Looking for

(c) Rubbish

(d) both a & b

Answer: (d) both a & b

Q22 : Saheb’s full name is…………………?

(a) Ridiculous

(b) Humorous

(c) Ironical

(d) Satirical

Answer: (c) Ironical

Q23 : Who are called ‘army of barefoot boys’?

(a) Saheb’s parents

(b) Group of ladies

(c) Saheb and his friends

(d) Writer and her friends

Answer: (c) Saheb and his friends

Q24 : What is Seemapuri situated?

(a) In Dhaka

(b) In the center of Delhi

(c) On the periphery of Delhi

(d) Outside Delhi

Answer: (c) On the periphery of Delhi

Q25 : The houses in Seemapuri are made of………..?

(a) plywood

(b) asbestos sheets

(c) mud, tin and tarpaulin

(d) bricks and concrete

Answer: (c) mud, tin and tarpaulin

Q26 : For the people of Saheb’s colony, what is more important than identity?

(a) Coats

(b) Food

(c) Gold

(d) Silver

Answer: (b) Food

Q27 : What is Saheb watching from the fenced gate of a club?

See also  An Astrologer's Day Questions and Answers 12th [Maharashtra Board Class 12 English]

(a) a gardener planting flowers

(b) two young men playing tennis

(c) two women dancing

(d) two dogs quarreling

Answer: (b) two young men playing tennis

Q28 : Later on Saheb is found wearing shoes. Who gave him the shoes?

(a) The writer

(b) A rich boy

(c) A doctor

(d) A policeman

Answer: (b) A rich boy

Q29 : Why does Saheb remain barefoot?

(a) he hates shoes

(b) his employer forbids him to wear shoes

(c) his feet are beautiful

(d) he is so poor that he cannot buy shoes and chappals

Answer: (d) he is so poor that he cannot buy shoes and chappals

Q30 : Who was no longer his own master?

(a) Saheb’s friend

(b) The writer

(c) Saheb

(d) Tea shop owner

Answer: (c) Saheb

Q31 : What was the salary of Saheb in the tea shop?

(a) 1000 rupees

(b) 400 rupees

(c) 800 rupees

(d) 500 rupees

Answer: (c) 800 rupees

Q32 : What is Firozabad famous for?

(a) electronics

(b) bangles

(c) sandles

(d) clothes

Answer: (b) bangles

Q33 : What is illegal for children?

(a) to be a motor mechanic

(b) to work in the glass furnaces

(c) to work in a site

(d) all of the above

Answer: (b) to work in the glass furnaces

Q34 : What is the condition of the lanes in Mukesh’s colony?

(a) stinking

(b) beautiful and clean

(c) chocked with garbage

(d) both a & c

Answer: (d) both a & c

Q35 : Find the word which means ‘dark and dirty’.

(a) beam

(b) slog

(c) hovels

(d) dingy

Answer: (d) dingy

Q36 : Where does Mukesh’s family work?

(a) on a farm

(b) in a school

(c) in a bangle factory

(d) in a club

Answer: (c) in a bangle factory

Q37 : In what kind of house does Mukesh live?

(a) In a bungalow

(b) In a flat

(c) In a big house

(d) In a half-built rough hut

Answer: (d) In a half-built rough hut

Q38 : What art has the elder taught his two sons?

(a) The art of sewing clothes

(b) The art of making bangles

(c) The art of renovating a house

(d) The art of teaching children

Answer: (b) The art of making bangles

Q39 : Who is Savita?

(a) a lovely bride

(b) a married woman

(c) an elderly woman

(d) a young girl

Answer: (d) a young girl

See also  Aunt Jennifer's Tigers Summary (CBSE Class 12) By Adrienne Rich

Q40 : What sanctity attached to bangles?

(a) they are worn on all auspicious occasion

(b) they are made of pure glass

(c) they symbolize an Indian woman’s suhaag

(d) they are worn by all girls and all women

Answer: (c) they symbolize an Indian woman’s suhaag

Q41 : Find the word which means ‘dull’.

(a) draped

(b) light

(c) drab

(d) sanctity

Answer: (c) drab

Q42 : Find the word which means ‘blemish/disgrace’.

(a) stigma

(b) vicious

(c) distinct

(d) baggage

Answer: (a) stigma

Q43 : What does Mukesh want to become?

(a) a writer

(b) a pilot

(c) a doctor

(d) a motor mechanic

Answer: (d) a motor mechanic

Q44 : What does the writer try to depict in the lesson ‘Lost Spring’?

(a) Lost spring season

(b) Lost adolescence

(c) Lost freedom

(d) Lost childhood

Answer: (d) Lost childhood

Q45 : Mukesh’s dream looms like a ……………. amidst the dust of streets that fills his town Firozabad.

(a) Reality

(b) Wonder

(c) Mirage

(d) None

Answer: (c) Mirage

Q46 : Mukesh wants to learn to become a motor mechanic by

(a) by reading books

(b) finding a tutor

(c) going to a garage to learn

(d) None

Answer: (c) going to a garage to learn

Q47 : Firozabad is the main center of which industries?

(a) cotton industries

(b) textile industries

(c) glassblowing industries

(d) furniture industries

Answer: (c) glassblowing industries

Q48 : Find the word which means ‘poor’.

(a) veil

(b) custom

(c) impoverished

(d) renovate

Answer: (c) impoverished

Q49 : Find the word which means ‘toil’.

(a) Furnaces

(b) Slog

(c) Dingy

(d) Beam

Answer: (b) Slog

Q50 : Find the word which means ‘hearth’.

(a) amidst

(b) insists

(c) mirage

(d) furnace

Answer: (d) furnace

Leave a Comment