Physical Features Of India Class 9th MCQ

Rate this post

The physical features of India are the geographical and physiographical features. The physical features of India include the geography, geology, climate, hydrology, physiography, and more. The physical features of India include the topography, the ground cover, the vegetation, the density of the population, the flora and fauna. The physical features of India are an important part of the culture, history, and economy.

Physical Features Of India (Class 9th MCQ)

1) The Kangra & Kullu valley are situated in
(a) Uttarakhand
(b) Tamil Nadu
(c) Himachal Pradesh
(d) Uttar Pradesh

Answer- c

2) Dudhwa National Park is situated in the state of

(a) Uttar Pradesh
(b) Himachal Pradesh
(c) Uttarakhand
(d) Assam

Answer- a

3) The northern part of the western coast is known as

(a) Malabar coast
(b) Kannad plain
(c) Coromandel coast
(d) Konkan

Answer- d

4) Mountain ranges in the eastern part of India making its boundary with Myanmar are collectively known as

(a) Telangana
(b) Purvachal
(c)  Himachal
(d) Odisha

Answer- b

5) What’s the highest peak in the Eastern Ghats-

(a) Mahendragiri
(b) Anai Mudi
(c) Mount Everest
(d) Kanchenjunga

Answer- a

6) Which of the below are known as young-fold mountains?

(a) The Nilgiris
(b) The Aravalis
(c) The Sahyadri
(d)  The Himalayas

Answer- d

7) Which of the below is a plausible theory presented by Earth scientists to clarify the formation of continents & oceans and the several landforms?

(a) Theory of Plate Tectonics
(b) Theory of Relativity
(c) Theory of Motion
(d) Theory of Evolution

Answer- a

8) Which of the below divisions of India has the ancient landmass?

See also  No Men Are Foreign Summary [CBSE Class 9] By James Falconer Kirkup

(a) The Indian Desert
(b) The Northern Plains
(c) The Peninsular Plateau
(d) he Himalayas

Answer- c

9) Geologically, which of the below physiographic divisions of India is assumed to be one of the most stable land blocks?

(a)  The Peninsular Plateau
(b) The Himalayas
(c) The Indian Desert
(d) The Northern Plains

Answer- a

10) The soil which contains calcareous deposits is locally called as

(a) Bhabar
(b) Kankar
(c) Bhangar
(d) Khadar

Answer- b

11) The northern range of the Himalayas is called as

(a) Shivalik
(b) Mount Everest
(c) Himadri
(d) none of the above

Answer- c

12) Which of the below has not been a factor in the modification & creation of India’s relief features-

(a) Erosion & deposition
(b) Population density
(c) Geological formation
(d) Weathering

Answer- b

13) Which Islands of India is known as a Coral Islands?

(a) Yanam
(b) Andaman & Nicobar
(c) Lakshadweep
(d) Daman & Diu

Answer- c

14) The largest delta in the globe is:

(a) Sunderban Delta
(b) Ganga Delta
(c) Ganga Delta
(d)  Mahanadi Delta

Answer- a

15) Which of the below is not a mountain pass in the “Great Himalayas”?

(a) Nathula
(b) Jojila and Lipu Lekh
(c) Bara Lapcha La and Shipkila
(d) Khyber pass

Answer- d

16) The ‘Theory of Plate Tectonics’ states that the shifting of the plates causes some geological activity. Which of the following does not fall within this category of geological activity?

(a) Glaciation
(b) Faulting
(c) Folding
(d) Volcanic activity

Answer- a

17) Which one of the important landmasses of the globe of today were part of the Gondwanaland?

See also  MCQ On Motion Class 9 Chapter 8 Science

(a) Europe and Asia
(b) Europe and Africa
(c) Australia and South America
(d) Asia and Africa

Answer- c

18) The western coastal strip south of goa is mentioned to as-

(a) Malabar coast
(b) Konkan
(c) Coromandel coast
(d) Uttari Sarkar

Answer- a

19)Which physical feature gives sites for port & fishing activities?

(a) The Islands
(b) The Coastal plains
(c) Both A and B
(d) None of these

Answer- c

20) In which state the largest saltwater lake of India can be found?

(a) Punjab
(b) West Bengal
(c) Himachal
(d) Odisha

Answer- d

Leave a Comment