Reach For the Top Class 9 Questions and Answers [NCERT]

Rate this post
NameReach For the Top
TypeQuestion Answers
Class9
BoardNCERT
AuthorSantosh Yadav
Reach For the Top Class 9 Questions and Answers

Reach For the Top Class 9 Questions and Answers

Q1: Why was the holy man who gave Santosh’s mother his blessings surprised?

Ans: The holy man gave her Mother the blessing of a son. But her grandfather said that they did not want a son but a daughter. This surprised the holy man.

Q2: Give an example to show that even as a young girl Santosh was not ready to accept anything unreasonable.

Ans: While other girls wore the traditional dresses, Satntoh preferred shorts. This shows that she was not ready to accept anything unreasonable.

See also  What is CC in Train?

Q3: Why was Santosh sent to local school?

Ans: It was the family’s custom to send the children to the school. So, Santosh too was sent to the village school.

Q4: When did she leave home for Delhi and why?

Ans: Santosh left home for Delhi when her parents wanted to do her marriage. She got herself enrolled in scgool in Delhi because she wanted to complete her education.

Q5: Why did Santosh’s parents agree to pay for her schooling in Delhi? What rental qualities of Santosh are brought into light by this incident?

Ans: Her parents got ready because she informed them of her plans to earn money by working part time to pay her fees. This incident shows her determination and self-confidence.

Q6: How did Santosh begin to climb mountains?

Ans: Santosh’s hostel in Jaipur faced the Aravalli Hills. She used to watch villagers going up hill from her room. One day she joined them, she saved money and enrolled in a course at Uttarkashi’s Nehru Institute.

Q7: What incidents during the Everest expedition show Santosh’s concern for her teammates?

Ans: Santosh Yadav provided special care to the climber who lay dying at the South pole in 1992 Everest Mission. She saved Mohan Singh by sharing her oxygen with him.

Q8: What shows her concern for the environment?

Ans: Santosh collected and brought down 500 kg of garbage from the Himalayas. It shows her deep concern for environment.

Q9: How does she describe her feelings at the Summit of the Everest?

Ans: Santosh says that it was a great moment and it took some time to understand it. Then she unfurled the Indian tricolour and kept it high.

See also  Poverty As A Challenge Class 9 Notes

Q10: Santosh Yadav got into the record books both times she conquered Mt. Everest. What were the reason for this?

Ans: She is the youngest woman who scaled the Everest. She is the only woman who climbed the Everest twice.

Complete teh statements:

(i) From her room in Kasturba Hotel, Santosh used to watch villagers going up the hills.

(ii) When she finished college, Santosh had to write a letter of apology to her father because she had joined the Mountaineering course without informing him.

(iii) During the Everest expedition, her seniors in the team admired climbing skills, physical fitness and mental strength while working together endeared her to fellow climbers.

Give one word for following expressions:

(i) took to be true, without proof – assure

(ii) based on reason, sensible, reasonable – rational

(iii) the usual way of doing things – custom

(iv) a strong desire arising from within – urge

(v) the power to endure, without falling ill – resistance/endurance.

Match the following:

(i) Something disarming at odds with – something that makes you feel friendly.

(ii) glamorous attire in almost no time – attractive and exciting clothes.

(iii) poised beyond her years – more calm and confident.

(iv) packed of – sent off.

(v) launched – started.

Why was MAria sent to the United States?

Ans: Maria was sent off to the United States to learn tennis.

Why didn’y her mother go wit her?

Ans: Her mother could not go with her to the United State due to the Visa restrictions.

See also  What is meant by the term Chemical Formula? Class 6th,7th,8th,9th

What are the hobbies of Maria? What does she like?

Ans: Fashion, singing and dancing are her hobbies and she likes reading the novels of Arthur Conan Doyle.

Leave a Comment