India Size And Location Class 9 MCQ

Rate this post
India Size And Location Class 9 MCQ

Q1. The world’s oldest civilization is found in which nation?

A. France

B. India

C. United Kingdom

D. United States of America

Answer. India

Q2. Between latitudes ___  and ___  is where India’s primary land mass lies.

A. 3°7’N and 10°1’N

B. 6°8’N and 17°1’N

C. 6°4’N and 28°6’N

D. 8°4’N and 37°6’N

Answer. 8°4’N and 37°6’N

Q3. What longitudes do India’s geographic coordinates fall under?

A. 108°8’E and 139°9’E

B. 108°8’W and 108°8’W

C. 68°7’E and 97°25’E

D. 68°7’W and 97°25’W

Answer. 68°7’E and 97°25’E

Q4. What latitude separates the nation into two equal parts?

A. Tropic of Cancer, 23°30’N

B. Tropic of Cancer, 18°30’N

C. Tropic of Capricorn, 23°30’N

D. Equator

Answer. Tropic of Cancer, 23°30’N

Q5. Where does the Indian Union’s southernmost point lie?

A. Indira Point

B. Thiruvananthapuram

C. Kanyakumari

D. None of these

Answer. Indira Point

Q6. What position does India have in terms of size and area?

A. Eleventh

B. Sixth

C. Seventh

D. Nineth

Answer. Seventh

Q7. What is India’s Standard Meridian and whence does it originate?

A. 82°30’W, Uttar Pradesh

B. 91°15’E, Uttarakhand

C. 82°30’E, Uttar Pradesh

D. None of these

Answer. 82°30’E, Uttar Pradesh

Q8. How long is the time difference between Gujarat and Andhra Pradesh?

A. 2 hours

B. 2 minutes

C. 1 hour

D. 30 minutes

Answer. 2 hours

Q9. What differentiates India and Sri Lanka?

A. Palk Strait and Gulf of Mannar

B. Arabian Sea and Indian Ocean

C. Both A and B

D. None of these

Answer. Palk Strait and Gulf of Mannar

Q10. What benefits has the Suez Canal’s opening brought to India?

A. Since it is a popular tourist destination, India’s tourism business has prospered.

B. There are now 7000 fewer kilometres between India and Europe.

C. Both A and B

D. None of these

Answer. There are now 7000 fewer kilometres between India and Europe.

Q11. What is the size of India’s landmass?

A. 3.26 million square km

B. 3.12 million square km

C. 3.15 million square km

D. 3.28 million square km

Answer. 3.28 million square km

Q12. Approximately ____% of the world’s total geographic area is made up by the country of India.

A. 1.28

B. 2.4

C. 2.8

D. 3

Answer. 2.4

Q13. Indira Point was submerged beneath the water as a result of this tsunami. When did this tsunami strike?

See also  MCQ On Motion Class 9 Chapter 8 Science

A. 2004

B. 2006

C. 2002

D. 2000

Answer. 2004

Q14. How far does India’s land border extend roughly?

A. 15,000 km

B. 12,500 km

C. 15,200 km

D. 10,000 km

Answer. 15,200 km

Q15. How far does the mainland extend longitudinally and latitudinally?

A. 20⁰

B. 10⁰

C. 15⁰

D. 30⁰

Answer. 30⁰

Q16. How far does the coastline stretch in total?

A. 5,503.6 km

B. 2,999.98 km

C. 7,516.6 km

D. 5,258.73 km

Answer. 7,516.6 km

Q17. Which of the following states is not traversed by the Tropic of Cancer?

A. Chhattisgarh

B. Tripura

C. Madhya Pradesh

D. Maharashtra

Answer. Maharashtra

Q18. Which northeastern state is where the Tropic of Cancer is located?

A. Meghalaya

B. Mizoram

C. Assam

D. Manipur

Answer. Mizoram

Q19. A neighbouring nation to India and one that is located south of Lakshadweep Island is where my friend is originally from. Which potential candidate is the most likely?

A. Myanmar

B. Sri Lanka

C. Maldives

D. None of the following

Answer. Maldives

Q20. In Sri Lanka, Tina’s aunt resides. She desires to travel to India. Which areas must she pass through to get to India? 

A. Gulf of Mannar

B. Palk Strait

C. Both A and B

D. None of these

Answer. Both A and B

Q21. Where in Asia is India located?

A. Located somewhere between the East & the West Asia

B. Located somewhere between the North & the South Asia

C. Located somewhere between the North & the East Asia

D. Located somewhere between the South & the West Asia

Answer. Located somewhere between the East & the West Asia

Q22. What portion of India juts out into the Indian Ocean and facilitates the development of intimate ties with West Asia, Africa, and Europe from the western shore and with Southeast and East Asia from the eastern coast?

A. Deccan Plateau

B. Indira Point

C. Himalayas

D. None of these

Answer. Deccan Plateau

Q23. When was the Suez Canal inaugurated?

A. 1889

B. 1869

C. 1868

D. 1859

Answer. 1869

Q24. Where exactly does the Indian Standard Meridian travel through?

A. Mirzapur

B. Udaipur

C. Rampur

D. None of the above

Answer. Mirzapur

Q25. The Asian continent extends ____ward into India.

See also  Physical Features Of India Class 9th MCQ

A. North

B. East

C. West

D. South

Answer. South

Q26. Which of the following does not represent a benefit of India’s contacts with the outside world?

A. The ideas of holy and religious books like Upanishads and Ramanaya, the stories of Panchtantra and the decimal system could reach other countries.

B. A trading system was developed with the rest of the world.

C. Both A and B

D. None of these

Answer. None of these

Q27. How many nations share a land border with India?

A. 5

B. 10

C. 9

D. 8

Answer. 9

Q28. Which two of these neighbours are islands?

A. China and Bangladesh

B. Myanmar and Maldives

C. Pakistan and Afghanistan

D. None of these

Answer. None of these

Q29. What number of neighbouring nations are there in the north?

A. 2

B. 5

C. 4

D. 6

Answer. 4

Q30. What nation holds a key strategic position in South Asia?

A. India

B. Japan

C. Korea

D. Pakistan

Answer. India

Q31. A small sea passage separating two land masses is known as:

(a) Gulf

(b) Strait

(c) Isthmus

(d) Bay

Answer: Strait

Q32. Following nations border India on both sides of their borders:

(a) Pakistan and Afghanistan

(b) Myanmar and Bangladesh

(c) China and Nepal

(d) All the above

Answer: All the above

Q33. What proportion of the earth’s land area is made up of the overall area of India?

(a) 2.9%

(b) 3.2%

(c) 2.4%

(d) 4.2%

Answer: 2.4%

Q34. Which of India’s neighbours has the smallest country?

(a) Nepal

(b) Bhutan

(c) Sri Lanka

(d) Bangladesh

Answer: Bhutan

Q35. What meridian has been declared the Standard Meridian of India?

(a) 82½° E

(b) 84½° E

(c) 86° E

(d) 81° E

Answer: 82½° E

Q36. India’s latitudinal range is between

(a) 7° 5′ N & 26° 5′ N

(b) 8° 4′ N & 37° 6′ N

(c) 12° 5′ N & 27° 5′ N

(d) 12° 5′ N & 37° 6′ N

Answer: 8° 4′ N & 37° 6′ N

Q37. Which of the following locations would have the smallest difference in day and night time durations?

(a) Kanyakumari

(b) Leh

(b) Srinagar

(d) Itanagar

Answer: Kanyakumari

Q38. Which of the subsequent Union Territories is situated on India’s west coast?

(a) Andaman and Nicobar Islands

(b) Chandigarh

(c) Dadra and Nagar Haveli

(d) Puducherry

Answer: Dadra and Nagar Haveli

Q39. Which of the following Indian locations is on one of the three seas?

See also  [MCQ] Probability Class 9 Important Questions

(a) Port Blair

(b) Kavaratti

(c) Kanyakumari

(d) Kochi

Answer: (c) Kanyakumari

Q40. India’s latitudinal range is between

(a) 7° 5′ N & 26° 5′ N

(b) 8° 4′ N & 37° 6′ N

(c) 12° 5′ N & 27° 5′ N

(d) 12° 5′ N & 37° 6′ N

Answer: 8° 4′ N & 37° 6′ N

Q41. Which of these states is traversed by the Tropic of Cancer?

(a) Orissa

(b) Tripura

(c) Bihar

(d) Punjab

Answer: Tripura

Q42. Which of the following longitudes is chosen to serve as India’s Standard Meridian?

(a) 68°7′E

(b) 82°30′E

(c) 97°25′E

(d) 23°30′N

Answer: 82°30′E

Q43. Which of the following represents the earliest means of communication between India and other nations?

(a) Ocean routes

(b) Maritime contact

(c) Land routes

(d) Air routes

Answer: Land routes

Q44. India has how many states and union territories?

(a) Delhi is among the 7 Union Territories and 28 states.

(b) 23 States and 12 Union Territories

(c) 26 states and 9 Union Territories

(d) 30 States and 5 Union Territories

Answer: Delhi is among the 7 Union Territories and 28 states.

Q45. Which of the following periods saw multifaceted socio economic improvement in India?

(a) Since ancient times

(b) During mediaeval period

(c) In the 21st century

(d) During the last five decades

Answer: During the last five decades

Q46. Which of the following best describes India’s longitudinal size?

(a) 8°4′N and 37°6′N

(b) 68°7′N and 97°25′E

(c) 68°7′E and 97°25′W

(d) 8°4′E and 37°6′E

Answer: 68°7′N and 97°25′E

Q47. Indian territory’s farthest eastern longitude is

(a) 97°25′E

(b) 68°7′E

(c) 77°6′E

(d) 82°32′E

Answer: 97°25′E

Q48. Which latitude crosses the mainland of India’s southernmost region?

(a) 8°4′N

(b) 37°6′N

(c) 8°4′S

(d) 82°30′E

Answer: 8°4′N

Q49. Which of the following island groupings is located in the Arabian Sea and is part of the Indian subcontinent?

(a) Andaman and Nicobar Islands

(b) Sri Lanka

(c) Lakshadweep

(d) Maldives

Answer: Lakshadweep

Q50. How big is India compared to other nations in the world?

(a) First

(b) Third

(c) Fourth

(d) Seventh

Answer: Seventh

Leave a Comment