Latest Government Jobs updates 2023
500+ Essay Ideas & Topics
500+ Advantages and Disadvantages Topics
500+Topics for Speech in English

[MCQ] Probability Class 9 Important Questions

Rate this post
Probability Class 9 MCQ

1) The “Sum Of All Probabilities” is equal to

a. 4

b. 2

c. 3

d. 1

Answer: d

2. Three coins were tossed 200 times. The number of times 2 heads appeared is 72. As a result, the probability of 2 heads coming up is

a. 1/25

b. 9/25

c. 7/25

d. 2/25

Answer: b

3) A card is taken out from a well shuffled deck of 52 cards. What’s the probability of getting a king of the red suits?

a. 3/36

b. 1/16

c. 3/26

d. 1/26

Answer: b

4) A poll of 364 children age 19 to 36 months revealed that 91 of them enjoyed eating potato chips. The probability that a child chosen at random does not enjoy eating potato chips is
(a) 0.75
(b) 0.50
(c) 0.25
(d) 0.80

Answer: a

5) 16 cards with the numbers 1, 2, 3,…, 16 are contained within a bag. A random card is chosen. What is the probability that a given number can be divided by 3?
(a) 316
(b) 1316
(c) 1116
(d) 516

Answer: d

6) The sum of the probabilities of all events of a trial is
(a) less than 1
(b) greater than 1
(c) 1
(d) between 0 and 1

Answer: c

7) A & B throw a pair of dice. If A throws 9, then B has chance of throwing a huge number is

(a) 2/9
(b) 1/9
(c) 1/3
(d) 1/6

Answer: d

8) A die is thrown 300 times & odd numbers are obtained 153 times. Then, the probability of getting an even no. is

(a) 147/300
(b) 153/300
(c) 147/153
(d) 174/300

Answer: a

9) In a football match, a player hits Eight goals out of 60 balls. Find out the probability that the player did not hit the goal

See also  What is Irrigation? Types, Necessity, Advantages of Irrigation

(a) 11/15
(b) 13/15
(c) 8/15
(d) 4/5

Answer: b

10) A bag contains 5 red balls & some grey balls. The probability of getting a blue ball is double that of a red ball. The no. of grey balls in the bag is

(a) 5
(b) 30
(c) 20
(d) 10

Answer: d

11) Getting a tail is an event with outcome ____

a) None

b) Head

c) Both a and b

d) Tail

Answer: d

12)  _____ is the set which includes all the events.

a) Sample space

b) A trial

c) An event

d) None

Answer: a

13) What is the probability of getting at least 3 heads when 3 coins are tossed simultaneously then

a) 1

b) 8

c) -1/8

d) 1/8

Answer: d

14) Three coins were tossed 200 times. The number of times 2 heads appeared is 72. As a result, the probability of 2 heads coming up is

(a) 9/25

(b) 2/25

(c) 7/25

(d) 1/25

Answer: a

15) If the probability of an event to happen is 0.3 and the probability of the event not happening is:

(a) 0.5

(b) 0.6

(c) 0.7

(d) None of the above

Answer: c

16) There are 4 yellow & 2 white balls in a basket. What is the probability of getting the white balls? 

(a) 1/2

(b) 1/6

(c) 1/5

(d) 1/3

Answer: d

17) Empirical probability is also called as- 

(a) Experimental probability

(b) Subjective probability

(c) Classic probability

(d) None of the above

Answer: a

18) The probability of the events lies between
(a) -1 ≤ p ≤ 1
(b) -1 < p ≤ 1
(c) -1 ≤ p ≤ 0
(d) 0 ≤ p ≤ 1

Answer: d

See also  What Is Osmosis Class 9

19) Find the probability of a household earning more than 25000 per year & having 2 or more mobile set
(a) .1.1
(b) .3.3
(c) .245.245
(d) None of these

Answer: c

20) What is the probability of getting a queen from the deck of 52 cards?

a. 1/13

b. 1/52

c. 1/26

d. 3/52

Answer: a

Leave a Comment

a to z