[MCQ] Resources and Development Class 10 MCQ Online Test

Rate this post

1) On the basis of origin, resources can be categorize as ______ and _____.

a) Potential and Developed

b) Renewable and Non-renewable

c) Biotic and Abiotic

d) None of the above

Answer: (c)

2) The oceanic resources beyond ______________ of the Exclusive Economic Zone belong to open ocean, and no individual country can utilize these without the concurrence of international institutions.

a) 22.5 nautical miles

b) 12 nautical miles

c) 200 nautical miles

d) 100 nautical miles

Answer: Option (c)

3) Which one of the following kind of resource is iron ore?
(a) Non-renewable
(b) Biotic
(c) Flow
(d) Renewable

Answer: Option (a)

4) In which of the following States is black soil found?
(a) Jammu & Kashmir
(b) Jharkhand
(c) Rajasthan
(d) Gujarat

Answer: Option (d)

5) In which of the following States mining has caused serious land degradation?

(a) Jammu & Kashmir
(b) Jharkhand
(c) Rajasthan
(d) Gujarat

Answer: Option (b)

6) Which of the following methods doesn’t work in soil conservation?
(a) Contour ploughing
(b) Strip cropping
(c) Ploughing up and down the slopes
(d) Creating shelter belts

Answer: Option (c)

7) Which of the following soils has self-aeration capacity?
(a) Black soil
(b) Red soil
(c) Alluvial
(d) Mountain soil

Answer: Option (a)

8) Which cold desert is relatively isolated from the rest of country?
(a) Ladakh
(b) Kargil
(c) Leh
(d) Dras

Answer: Option (a)

9) In which of the following states is ‘over-grazing’ responsible for land deterioration?
(a) Jharkhand and Orissa
(b) Kerala and Tamil Nadu
(c) Punjab and Haryana
(d) Madhya Pradesh and Rajasthan

See also  Nelson Mandela Class 10 MCQ

Answer: Option (d)

10) What’s the percentage share of plains in the total land area?

(a) 33%
(b) 23%
(c) 43%
(d) 27%

Answer: Option (c)

11) What’s percentage of geographical area is desired forest area?

(a) 23 per cent of geographical area
(b) 53 per cent of geographical area
(c) 43 per cent of geographical area
(d) 33 per cent of geographical area

Answer: Option (d)

12) The soil which have higher concentration of Ranker nodules is called?

(a) alluvial soil
(b) khadar
(c) hangar
(d) red soil

Answer: Option (c)

13) Ploughing along the contour lines to decelerate the flow of water down the slopes is known as

(a) Contour ploughing
(b) Sheet erosion
(c) Strip cropping
(d) Terrace cultivation

Answer: Option (a)

14) What kind of a resource are rocks?

(a) Renewable
(b) Potential
(c) Abiotic
(d) Biotic

Answer: Option (c)

15) Under which of the following kind of resource can tidal energy be put?

(a) Abiotic
(b) Non-recyclable
(c) Replenishable
(d) Human-made

Answer: Option (c)

16) The Brundtland Commission Report published in ________, shared ideas about sustainable development and how it could be achieved.

(a) 1987
(b) 1992
(c) 1997
(d) 1995

Answer: Option (a)

17) Which of the following is not consider for soil conservation?
(a) Overdrawing of ground water
(b) Terrace cultivation
(c) Shelter belts
(d) Strip cropping

Answer: Option (a)

18) In which one of the following states in terrace cultivation practised?
(a) Punjab
(b) Uttarakhand
(c) Haryana
(d) Plains of Uttar Pradesh

Answer: Option (b)

See also  Nelson Mandela Class 10 MCQ

19) The lower horizons of the arid soil is occupied by kankar due to increasing
(a) Lime, potash and phosphorous content
(b) Potash content
(c) Calcium content
(d) Phosophorous content

Answer: Option (c)

20) The land which is left uncultivated for more than five agricultural years is called ……….?
(a) culturable wasteland
(b) fallow land
(c) grazing land
(d) barren and waste land

Answer: Option (a)

Leave a Comment