Nelson Mandela Class 10 MCQ

Rate this post
Nelson Mandela Class 10 MCQ

Q1- What time did the inauguration occur?

A) 10 May

B) 10 March

C) 20 May

D) 20 March

Answer. 10 May

Q2- The first _____  administration of South Africa was being honoured.

A) autocratic, racial

B) democratic, non-racial

C) democratic, racial

D) monarch, non-racial

Answer. democratic, non-racial

Q3- The number of elected vice presidents is

A) two

B) three

C) one

D) none

Answer. two

Q4- Why did other nations sever ties with South Africa diplomatically?

A) White rulers

B) Other countries are racial

C) It is a poor country

D) Apartheid policy

Answer. Apartheid policy

Q5- What alteration brought world leaders to South Africa?

A) End of Apartheid

B) humanity

C) peace

D) trade negotiations

Answer. End of Apartheid

Q6- “We congratulate all of our eminent foreign visitors for coming to share in what is, after all, a common victory for____,” the speaker said.

A) justice

B) peace

C) human dignity

D) all of the above

Answer. all of the above

Q7- What was it that the country needed to be freed from?

A) poverty

B) gender discrimination

C) deprivation

D) all of the above

Answer. all of the above

Q8- “Our political emancipation has been attained.” What does the term “emancipation” mean?

A) freedom from restriction

B) enslavement

C) slavery

D) both 2 and 3

Answer. freedom from restriction

Q9- The breathtaking display of South African jets was a demonstration of –

A)military’s precision

B) military’s loyalty to democracy

C) both 1 and 2

D) none of the above

Answer. both 1 and 2

Q10- What colours are there in the new South African flag?

A) black, red, green, blue and gold

B) black, red, yellow, blue and gold

C) orange, black, yellow, blue and silver

D) black, blue, violet, saffron and green

Answer. black, red, green, blue and gold

Q11- One of the darkest, most brutal regimes the world has ever known was built on the framework they developed. What kind of structure is Mandela referring to?

A) Racial domination against the black skinned

B) Poverty and suffering

C) Discrimination against the poor

D) oppression of women

Answer. Racial domination against the black skinned

Q12- Whom was Mandela trying to thank but was unable to?

A) his family

B) white rulers

See also  [MCQ] Resources and Development Class 10 MCQ Online Test

C) African patriots who no longer existed

D) Military

Answer. African patriots who no longer existed

Q13- What unexpected consequences did the decades of brutality and persecution have?

A) Men of exceptional courage, knowledge, and charity were formed.

B) Poverty and suffering

C) boycott from foreign nations

D) both 2 and 3

Answer. Men of exceptional courage, knowledge, and charity were formed.

Q14- What does Mandela believe to be a nation’s greatest resource?

A) minerals

B) gems

C) diamonds

D) people

Answer. people

Q15- What did Mandela discover about valor?

A) it is absence of fear

B) it is the triumph over fear

C) both 1 and 2

D) none of the above

Answer. it is the triumph over fear

Q16- What responsibilities does a man have in life?

A) Obligation to people

B) Obligation to family

C) Obligation to God

D) Both 1 and 2

Answer. Both 1 and 2

Q17- Why were there two national anthems performed?

A) to imply unity

B) to mark the end of racial discrimination

C) to mark the end of gender discrimination

D) Both 1 and 2

Answer. Both 1 and 2

Q18- What does Mandela say comes more naturally to the heart?

A) hatred

B) unity

C) love

D) racial discrimination

Answer. love

Q19- What insights about his early independence did Mandela realise?

A) it is just an illusion

B) he was born free

C) freedom was meant for kids

D) he had no realisations

Answer. it is just an illusion

Q20- What sparked Mandela’s thirst for liberty?

A) the knowledge that it had already been withdrawn from him

B) his obligation towards people

C) his obligation towards family

D) he was born to fight

Answer. the knowledge that it had already been withdrawn from him

Q21- The party that Mandela joined.

A) Indian National Congress

B) African National Congress

C) National African Party

D) he did not join any party

Answer. African National Congress

Q22- A guy is ____  when he revokes another man’s freedom.

A) White

B) a prisoner of hatred

C) criminal

D) rude

Answer. a prisoner of hatred

Q23- Who doesn’t have freedom, according to Mandela?

A) oppressor

B) oppressed

C) both 1 and 2

D) none of the above

Answer. both 1 and 2

Q24- How did Mandela’s hunger for freedom alter his course of action?

See also  [MCQ] Resources and Development Class 10 MCQ Online Test

A) turned from frightened to bold

B) converted a lawyer who followed the law into a criminal

C) turned a life-loving man to live like a monk

D) all of the above

Answer. all of the above

Q25- What are the effects of extreme oppression?

A) oppressed

B) heights of character

C) poverty

D) lack of freedom

Answer. heights of character

Q26- What insights about his early independence did Mandela realize?

A)it is just an illusion

B)he was born free

C)freedom was meant for kids

D)he had no realisations

Answer: it is just an illusion

Q27) “We congratulate all of our eminent foreign visitors for coming to share in what is, after all, a common victory for____,” the speaker said.

A)justice

B)peace

C)human dignity

D)all of the above

Answer: all of the above

Q28) A guy is ____  when he revokes another man’s freedom.

A)White

B)a prisoner of hatred

C)criminal

D)rude

Answer: a prisoner of hatred

29) “Curtailed” refers to:

A)increased

B)opposed

C)reduced

D)enlarged

Answer: reduced

30) The men and women author risk and give their lives for:

A)the sake of family

B)the sake of an idea

C)the sake of friends

D)the sake of money

Answer: the sake of an idea

31) In what location were the ceremonies held?

A)Rockstone amphitheatre

B)Sandstone amphitheatre

C)Glass stone amphitheatre

D)None of the Above

Answer: Sandstone amphitheatre

32) What are the results of extreme oppression?

A)Oppressed

B)Heights of character

C)Poverty

D)Lack of freedom

Answer: Heights of character

33) Who is not free, in Mandela’s opinion?

A)oppressor

B)oppressed

C)both 1 and 2

D)none of the above

Answer: both 1 and 2

34) What did Mandela think of courage after he was released from prison?

A)Triumph over fear

B)Freedom

C)Racism

D)Fighting spirit

Answer: Triumph over fear

35) What is a nation’s greatest resource?

A)Its minerals

B)Its people

C)Its technology

D)None of the above

Answer: Its people

36. What punishment, as was indicated in Long Walk to Freedom, was meted out to any Black person who lived a free life?

(A) He was beheaded

(B) His family and community were cut off from him.

(C) He received a request to leave the country.

(D) None of the above

Answer. His family and community were cut off from him.

37. Why did Nelson Mandela become a rebel?

(A) His thirst for power

See also  [MCQ] Resources and Development Class 10 MCQ Online Test

(B) His desires for freedom

(C) His aspirations for the respect due to his people

(D) Both (B) & (c)

Answer. Both (B) & (c)

38. In Long Walk to Freedom, it is explained how South Africa’s democratic government was chosen.

(A) Through rallys

(B) Through domination

(C) Through politicians

(D) Through free & fair elections

Answer. Through free & fair elections

39. What changes did Mr. Mandela go through?

(A) He started supporting the whites

(B) From a timid to a courageous man

(C) From a lawyer who followed the law to a criminal

(D) Both (B) & (C)

Answer. Both (B) & (C)

40. What does the phrase “rainbow gathering” in the chapter “Long Walk to Freedom” mean?

(A) Gathering of dignitaries

(B) Gathering of people from different nations

(C) Gathering of people of South Africa

(D) All of the above

Answer. Gathering of people from different nations

41. The movement was led by Nelson Mandela.

(A) first non-racial government

(B) first army march past

(C) first aeroplane display

(D) first oath ceremony

Answer. first non-racial government

42. What does the phrase “the sun shall never set here” from the chapter Long Walk to Freedom mean?

(A) There won’t be night any longer

(B) The days will be greater in length.

(C) The country (South Africa) should live in freedom and the sun of liberty should never set.

(D) All of the above

Answer. The country (South Africa) should live in freedom and the sun of liberty should never set.

43. The 10th of May is significant for South Africans for what reason?

(A) It is Mr. Mandela’s birthday

(B) On this day, South Africa’s first democratically elected government came into power.

(C) All dignitaries were united at that time.

(D) None of the above

Answer. On this day, South Africa’s first democratically elected government came into power.

44. Mr. Mandela is referring to a _________  to a beautiful land in Long Walk to Freedom.

(A) South America

(B) South Africa

(C) Colombia

(D) Zimbabwe

Answer. South Africa

45. Who was South Africa’s law-abiding lawyer?

(A) Thabo Mbeki

(B) Nelson Mandela

(C) Zinani

(D) Mr. de Klerk

Answer. Nelson Mandela

Leave a Comment